Coma i Dolsa xoquen pel passat d'Arcalís

El candidat d’Units per Ordino va voler defensar-se de les acusacions de Coma, que va parlar de prevaricació al Serrat

Els dos candidats d'Ordino al debat de Diari TV.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dos candidats d’Ordino, Maria del Mar Coma, per DA, ACO, SDP i independents, i Enric Dolsa, que es presenta per Units per Ordino, van encetar ahir la ronda de debats de Diari TV tractant diversos temes candents de la parròquia.

Un dels punts on hi va haver més tensió va ser la gestió d’Arcalís per part de Dolsa quan era cònsol, ja que en un debat anterior Coma va apuntar que l’interès que hi havia darrere del contracte que es va firmar l’any 2006 era l’especulació financera. Davant d’això, Dolsa va amenaçar d’emprendre accions legals si la candidata de DA no es retractava. Coma, lluny d’això, va exposar els punts febles del pla directiu de Dolsa, que presentava un telefèric que necessitava 10.000 esquiadors diaris per ser rendible, i es basava en la creació d’un “trosset de pista a dalt, i la urbanització de la zona del Serrat a baix”. Dolsa, per la seva part, es va defensar convidant la demòcrata a veure el contracte que es va firmar, ja que aquest limitava la zona edificable al voltant d’Arcalís i el Serrat, fet que seria incompatible amb un gran interès immobiliari. A més, Dolsa es va remetre a un pla especial que s’hauria volgut aprovar en aquella època pel terreny del Serrat per garantir que aquella zona tingués menys volumetria per construir que la resta de la parròquia. Per acabar, va remarcar que “amb la política no he guanyat mai ni un cèntim”.

El debat també va abordar el creixement de la parròquia i el nou pla d’urbanisme que es va aprovar. Ambdós candidats van posar-se d’acord en el fet que cal regular el creixement d’Ordino i, en el cas de la candidata de Demòcrates, va convidar tota la ciutadania a veure el pla d’urbanisme, que va definir com “una base per treballar, que ara caldrà atansar a la gent” amb reunions obertes on es puguin exposar els dubtes de la societat. Dolsa, en la rèplica, va apuntar que era un detractor del pla d’urbanisme del 2019, però va voler donar un “suport incondicional” al nou pla per la necessitat que tenia la parròquia.

El següent tema va ser l’habitatge. Aquí, la primera a intervenir va ser Coma, que va parlar de l’adquisició per part del Govern de dos edificis a Ordino, un de compra i un de lloguer, que suposaran 38 habitatges destinats a joves i famílies, així com la intenció de posar a disposició d’accions publicoprivades terrenys per la construcció de vivendes. Sobre aquest tema, Dolsa va apuntar que molta gent ha hagut de marxar d’Ordino en els últims anys pel preu del lloguer. Per solucionar-ho, Dolsa va compartir la seva iniciativa de crear vivenda social segons la necessitat per afavorir que la gent pugui tornar a la parròquia. Sobre la compra dels edificis que apuntava Coma, Dolsa va afegir que “al preu que s’han comprat, estic segur que seran pisos de luxe i no sé com es gestionaran”. A més, va rematar dient que el que ell ha de solucionar amb l’habitatge, “és la problemàtica d’Ordino”, cosa que la candidata de DA va rebatre apuntant que el de la vivenda “és un problema de país”.

Tot i no coincidir en les formes, els candidats van estar d’acord en la necessitat de la parròquia d’un centre sociosanitari 24 hores. La discrepància, però, es va trobar en l’emplaçament d’aquest centre i la construcció d’una residència de dia, que Units per Ordino vol fer tocant al centre 24 hores, però DA és més partidari d’un altre emplaçament.

Un punt on no van coincidir va ser el centre esportiu. Aquí Dolsa va remarcar que, dels últims 10,2 milions d’euros que s’han invertit a la parròquia, 4,6 milions han anat destinats al centre esportiu, que considera deficitari amb una pèrdua de 551.000 euros en els últims tres anys. Per pal·liar-ho, Units per Ordino va anunciar que dins del seu programa tenen pensat apujar les quotes de tots els usuaris del centre no residents a Ordino. A la rèplica, Coma va dir que el centre sí que és rendible i autosofinançat, i es preveu que tanqui l’any 2023 amb un benefici de 40.000 euros.

Maria del Mar Coma i Enric Dolsa durant el debat.

tracking