POLÈMICA

Junts i PSC eviten censurar Andorra al Parlament per l''afer Mendoza'

Vanessa Mendoza crida el boicot dels catalans a les empreses del cap de Govern

Mendoza amb diputades del Parlament.@RAQUELSANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Junts i el PSC van frenar ahir una declaració a la junta de portaveus del Parlament de Catalunya en suport a l’activista i presidenta de l’associació Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés. La declaració sí que tenia el suport dels grups parlamentaris d’ERC, En Comú Podem i la CUP. Mendoza estava present a la cambra catalana perquè hi havia prevista la declaració institucional per donar-li suport i per denunciar la situació dels drets humans a Andorra, que finalment no es va fer per falta de consens entre els partits polítics.

La presidenta de Stop Violències, en declaracions a la premsa, va afirmar que “un país que està en contra de l’avortament inclús en cas de violació d’una nena és un país que està a favor que ens violin i si ells no respecten els nostres drets, nosaltres no respectarem els seus negocis i demanem un boicot explícit a les perfumeries Júlia i a les seves seus al territori català i espanyol perquè hi esteu contribuint”, i va afegir que són els negocis de la família “del nostre cap d’Estat”, amb referència a la cadena de botigues propietat de la família del cap de Govern, Xavier Espot.

Mendoza va declarar en la compareixença que el que s’havia fet a la cambra catalana “és veritable feminisme, incomodar”, i va qualificar d’“una llàstima” que no hi hagi hagut declaració institucional. L’activista va assenyalar que “parlem el mateix idioma, tenim segurament les mateixes tradicions, però, en canvi, no tenim els mateixos drets humans i no només no se’ns considera, sinó que se’ns tapa la boca en un lloc tan important com és el vostre Parlament”. Mendoza va atribuir la falta de suport al fet que “hi ha molts interessos velats. Bé, hi ha casos... està el Pujol, en fi, totes i tots coneixeu situacions on Andorra ha participat amb els vostres polítics”.

La presidenta de Stop Violències va exposar davant els mitjans les peticions que volia fer a l’hemicicle. La primera va ser demanar “que es continuï mirant a Andorra, perquè estem a la vora i aneu a Andorra a comprar perfumets i a esquiar i nosaltres venim aquí a comprar un dret humà com és l’avortament, que ens costa entre 300 i 8.000 euros depenent de l’estat gestacional”. I va reclamar que es miri la premsa d’Andorra, “que porta quatre anys linxant-me a mi”, i va assegurar que el judici pendent “és contra les dones, contra el feminisme i contra la llibertat d’expressió. Abans ens penjaven i ara ens jutgen, abans per ser bruixes i ara per ser dones que volem drets”. Mendoza va fer una crida per convocar “la gent” a les portes de la seu de la Justícia el 4 de desembre, quan se celebrarà la vista, “o que pugueu fer incidència als vostres llocs”.

UNA “VERGONYA”

D’altra banda, parlamentàries de la CUP, Esquerra Republicana i En Comu Podem van fer una roda de premsa amb ella per denunciar la “vergonya” del cas que afecta la presidenta de Stop Violències, que serà jutjada per difamació i s’enfronta a una multa de 6.000 euros i a haver d’abonar 6.000 euros més d’indemnització. La compareixença també es va fer perquè la declaració institucional projectada en suport de l’activista i per denunciar la vulneració de drets a Andorra a conseqüència de la prohibició d’avortar no va poder fer-se perquè el PSC i Junts per Catalunya se’n van desmarcar.

tracking