ELECCIONS 17-D

Tres llistes a Sant Julià pel pacte fallit de Concòrdia i PS

Desperta Laurèdia i el PS trenquen i els socialdemòcrates fan llista finalment amb Progressistes

Majoral i Cairat en un debat a Diari TV.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Finalment, el pacte entre el PS i SDP ha estat el definitiu a Sant Julià de Lòria, ja que els socialdemòcrates no s’han posat d’acord amb Desperta Laurèdia, que farà llista en solitari amb l’objectiu de desallotjar Josep Majoral i Mireia Codina (Unió Laurediana) del comú, que té com a aliats uns demòcrates que tindran Sandra de la Rosa al tercer lloc, i que a les generals passadesva ser suplent a la llista de DA.

El descacord amb el PS no desanima Desperta Laurèdia, que, segons fonts del partit, presentarà una llista molt competitiva i amb veritables opcions de triomf. Cerni Cairat estarà recolzat per Sofia Cortesao i Teresa Areny. Finalment, el PS i Progressistes-SDP han recuperat el pacte que ja havien intentat al principi. Serà sense sigles nacionals i amb una marca local encapçalada per Antoni Miralles (PS) –exgerent d’uns grans magatzems i persona que havia estat molt relacionada amb les associacions comercials– i l’actriu Carol Caubet. Fonts de la coalició van remarcar que des de Desperta se’ls demanava no fer llista sense cap compensació.

Andorra la Vella va haver d’esperar. El PS i Concòrdia s’han posat d’acord i sota la marca Enclar es presentaran el conseller de la minoria, Sergi González, i Olalla Losada, copresidenta de Concòrdia. El tercer lloc és per als socialdemòcrates de la capital i el quart és de Concòrdia.

A Escaldes el pacte va perillar durant tot el dia. Les diferències entre Rosa Gili i el PS van tornar a aflorar i quasi es trenca l’acord, que ja estava tancat. Finalment, es va imposar l’interès comú i el tàndem Rosa Gili-Quim Dolsa es completa amb Magda Mata, consellera de Gent Gran, Infància i Recursos Humans, propera a Concòrdia, i David Pérez, del PS.

A Ordino també hi ha pacte contra ACO+DA (amb Cristina Montoliu de SDP). El congrés extraordinari del PS va validar dissabte passat per àmplia majoria la llista amb X’Ordino, que serà la següent: Enric Dolsa, Jordina Bringé i Jean Michel Armengol. Bringué va ser la cap de llista d’Andorra Endavant a la territorial en les eleccions generals passades. La candidatura, per tant, està marcada per una clara coincidència contra el projecte de Grifols a la parròquia.

La Massana tindrà com a rival de DA Guillem Forné, acompanyat de Laura Bragança (Concòrdia), Toni Imbernón i Rosa Mari Rechi (PS), i molts independents sota la marca blanca denominada Seny a la Massana. També hi haurà un representant de Somveïns als darrers llocs.

A Canillo no hi ha confrontació, mentre que a Encamp, Còncòrdia es va desvincular d’un pacte que finalment no s’ha materialitzat. Agrupament Encampadà i el PS ho van deixar estar ahir i els socialdemòcrates estaven intentant reunir els noms per presentar llista –no van contactar amb SDP–, mentre que Agrupament ha renunciat a fer-ho. El motiu de discrepància és que el partit parroquialista va intentar imposar i vetar noms socialdemòcrates.

El nom de Concòrdia no apareixerà enlloc. Tindrà presència a diferents parròquies, però amb denominacions locals perquè, segons van explicar ahir fonts del partit, la idea principal és no estar present en aquestes eleccions amb la marca nacional i fer-ho donant suport amb persones i recursos.

LIBERALS CARREGA CONTRA LA MARXA DE GALABERT DEL PARTIT

Liberals va expressar ahir en roda de premsa el malestar per la decisió de Marc Galabert de deixar la militància política al partit, després que es donés de baixa divendres passat i hagi estat nomenat nou president de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Tot i refermar que “és un tema tancat per a ell i per a tots”, la presidenta del grup, Cristina Rico, va recordar que el pacte que es va fer amb Demòcrates a Ordino a les anteriors eleccions va ser per assegurar el lloc de Galabert al Consell General, una promesa que no es va acabar fent per part de l’executiu. El grup no s’ho planteja perquè “no ens convencen les seves propostes”, tot i remarcar que “no tenim cap problema amb DA”. El partit va confirmar que no presentarà cap candidatura per a les eleccions del 17 de desembre i descarta pactar amb d’altres grups polítics per fer llista. Rico es va mostrar convençuda que la política de pactes “no ha donat bons resultats” i que “aspirar a tenir cadires” no està alineat amb l’estratègia de Liberals d’Andorra. La presidenta del grup demana que els seus votants “facin un esforç” per participar en les eleccions i que “siguin crítics” en el vot, mentre el partit “redefineix” les bases i “repensa el missatge que es vol transmetre”, segons Rico.

La presidenta, Cristina Rico.

tracking