LA SOCIETAT DE L'EXMINISTRE ESPANYOL TÉ PREVIST INVERTIR 41 MILIONS

Un error del Govern permet els habitatges de Villar Mir

L’empresa ha guanyat el recurs que va presentar contra la decisió del ministeri d’Economia de denegar-li el permís perquè era fora de termini

Juan Miguel Villar Mir.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup Villar Mir podrà tirar finalment endavant la promoció immobiliària que tenia previst a Andorra tot i que Govern li va denegar la sol·licitud d’inversió estrangera que va presentar a finals de març passat. No per cap maniobra estranya ni subterfugi legal, ha aconseguit llum verd perquè el ministeri responsable de resoldre les sol·licituds o no saben comptar o tenen problemes amb el calendari o desconeixen el text legal. La Llei estableix un termini màxim d’un mes (ampliable quinze dies només en casos excepcionals) per dictaminar si s’aproven o no les demandes. Però “aquest termini es va superar amb escreix, motiu pel qual va operar el silenci administratiu positiu i amb això, l’autorització de la sol·licitud d’inversió estrangera indirecta s’entén concedida”, tal i com s’especifica en la resolució del gabinet jurídic de Govern de finals del mes passat. Davant d’aquestes evidències, l’executiu no va tenir més opcions que estimar el recurs interposat per la societat Promociones y Propiedades Inmobiliarias Espacio SLU –la que va presentar la demanda en nom del Grup Villar Mir representada per Olga María Hernández Cámara– i revocar el dos de novembre passat la decisió denegatòria del ministeri de Presidència, Economia, Treball i Habitatge que lidera Conxita Marsol. Una resolució que es pot recórrer a la Batllia en el termini de dos mesos.

La sol·licitud d’inversió estrangera directa es va presentar el 29 de març d’aquest any per adquirir una parcel·la a Escaldes per construir-hi habitages a través de la societat mercantil Proyectos Inmobiliarios Desk 360, SLU (sempre el Grup Villar Mir) constituïda amb un capital inicial de cent mil euros. L’objecte social de la societat consisteix en la promoció immobiliària, empresa constructora i la gestió del patrimoni o dels béns propis. El valor de la inversió fixada per al primer any és de 41.600.000. La resposta del ministeri va arribar el 28 juny, tres mesos després i dos tard segon la Llei. L’argument emprat per denegar-la va ser que s’ha de “preservar l’ordre públic i econòmic del Principat d’Andorra i atès que la inversió pot afectar l’interès general sobre les polítiques d’habitatge a preu assequible”. De manera que “l’objectiu de fer efectiu el dret a tothom a gaudir d’un habitage digne” tal i com es destaca en l’informe d’inversió estrangera haurà quedat en un no res i s’haurà de buscar una nova oportunitat. Però és que a banda de les intencions del projecte, l’exministre d’Hisenda espanyol Juan Miguel Villar Mir té un passat i això també li va anar en contra. Va ser un factor extra per denegar la sol·licitud.

RISC REPUTACIONAL

El ministeri d’Economia va actuar a consciència a l’hora d’analitzar la sol·licitud fins a l’extrem d’activar la Uifand i la policia. Tot perquè en en el Registre d’Inversions Estrangeres es “detecten anotacions negatives a la plataforma telemàtica World Check” (una llista negra digital) i en diferents mitjans de comunicació. El 12 d’abril la Uifand indica que “no apareixen elements negatius a la nostra base de dades...”, encara que Juan Miguel Villar Mir i el seu gendre Javier López Madrid es troben relacionats “amb diversos casos de corrupció”. En l’anàlisi de les possibles implicacions negatives del hòlding coincideixen la Uifand i la policia en els informes que elaboren de forma successiva i destaquen tres actuacions. La primera fa referència a una operació del grup “en què presumptament va pagar 12 milions de dòlars perquè Fertiberia, una de les seves filials, adquirís una empresa pública a Algèria”. La segona vincula el conglomerat presumptament en la trama de finançament il·legal del PP. Per acabar, la presumpta relació de l’empresa constructora OHL “en un cas de corrupció entre Mèxic i Espanya”. De manera que s’alerta que la inversió proposada podria comportar un risc reputacional. Marsol, com a titular del ministeri competent, firma a finals de juny la denegació de la demanda. Com en el tema de “l’habitatge digne”, caldrà buscar una alternativa per salvaguardar la bona reputació d’Andorra. Tanta feina per no res. Tot perquè 90 dies no són 30.

Des del grup promotor s’havia situat en un lloc preferent en el pla estratègic del conglomerat empresarial l’operació a Escaldes. Des del 2 de novembre ja no caldrà que el revisin.

QUAN 90 DIES NO SÓN 30

29 DE MARÇ DEL 2023

La societat Promociones y Propiedades Inmobiliarias Espacio, SLU en nom del Grup Villar Mir presenta la sol·licitud d’inversió estrangera directa.

28 DE JUNY DEL 2023

El ministeri d’Economia denega la demanda perquè pot afectar el dret de tothom a gaudir d’una habitage digne. Dos mesos tard segons el que estipula la Llei.

2 DE NOVEMBRE DEL 2023

El Govern revoca la decisió del ministeri perquè va prevaldre el silenci administratiu positiu en respondre fora de termini. Llum verd al Grup Villar Mir.

UN ENGINYER DE CAMINS, CANALS I PORTS AMB BONS CONTACTES POLÍTICS

Juan Miguel Villar Mir és un enginyer de camins, canals i ports amb un passat polític abans i immediatament després del franquisme, en què va arribar a ser ministre d’Hisenda. El grup industrial que porta el seu nom es va bastir als anys vuitanta amb l’impuls dels seus contactes. L’empori empresarial darrerament ha vingut a menys però tot i així val centenars de milions.

tracking