acord d'associació

El Banc d'Espanya és l'opció com a prestador d'última instància

França i el Banc Central Europeu ho rebutgen i la UE vol supervisió per sobre de l’AFA

El Banc d'Espanya.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc d’Espanya no està tancat a fer de prestador d’última instància d’Andorra, una opció que facilitaria, i molt, la negociació amb la Unió Europea que ha entrat en una fase molt complicada en el moment de negociar l’annex que fa referència als serveis financers.

La llei que estableix que les reserves internacionals es poden utilitzar tant per a situacions de crisi de país tals com desastres naturals o pandèmies, com per a recursos per a un prestador d’última instància, no és acceptable a ulls d’Europa. El contingut que contempli l’acord d’associació pel que fa a les entitats bancàries és clau per al futur del país i avui el cap de Govern donarà explicacions públiques del nou escenari, que ha provocat inquietud en l’àmbit polític i financer per les dures exigències que venen de Brussel·les.

El model que va ser aprovat el setembre de l’any passat s’anomena Mecanisme de Provisió Urgent de Liquiditat i la finalitat és aprovisionar urgentment de liquiditat excepcional una entitat financera en cas de tensió de liquiditat temporal.

Segons fonts properes a la negociació, el Banc Central de França no està disposat a agafar el compromís, a diferència del seu homòleg espanyol. Les fonts precisen que els bancs andorrans han concentrat les seves inversions a l’estranger majoritàriament al veí del sud, cosa que permet explicar la diferència de criteris entre Espanya i França.

Les tres entitats bancàries del país tenen previst reunir-se amb el cap de Govern aviat per conèixer de primera mà les intencions de la delegació europea i quina és l’estratègia de l’executiu per defensar els interessos d’aquest sector clau per a l’economia andorrana.

No és un tema nou. Un cop és ferma la negativa del Banc Central Europeu i també de França, tenir com a aval el Banc d’Espanya permetria afrontar l’obertura del mercat financer a Europa amb més garanties. De totes maneres, els criteris europeus han caigut com una galleda d’aigua freda, perquè deixa clarament entreveure que no es conforma amb la supervisió de l’AFA i s’opta per una supervisió forana. Segons va informar Xavier Espot als membres del pacte d’estat –després d’una reclamació de Jaume Bartumeu per falta d’informació–, la missió andorrana a la UE va rebre la proposta de protocol sobre serveis financers i el contingut de l’Annex IX dilluns passat. El 2021, Espot va dir que calien dues fites: tenir un prestador d’última instància i finançament del Banc Central Europeu.

tracking