protocol de serveis financers enviat des de brussel·les

La UE tanca la porta als bancs del país deu anys

El document de la UE especifica que les entitats andorranes podran escurçar el termini si superen l'auditoria mentre que les foranes podran operar al país des del principi

Landry Riba i Xavier Espot en una reunió informativa sobre l'acord d'associació.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els bancs andorrans no podran operar a Europa fins que superin una auditoria del regulador de la UE i tenen fins a deu anys a partir de l’aplicació de l’acord d’associació per fer-ho. Aquest mateix requisit s'aplicaria també a asseguradores i gestores. Els bancs europeus, en canvi, podran operar des d’Andorra des del primer moment. Així s’especifica en el document que la Comissió Europea va enviar al Govern a principi de setmana anomenat Protocol de serveis financers i que marca la posició de Brussel·les pel que fa a la negociació de la lliure circulació de capitals. Es tracta d’un primer document a partir del qual han d’iniciar-se les negociacions d’aquest capítol i en el qual es detalla que els bancs, les asseguradores i les gestores del Principat tindran un termini de 10 anys per adaptar-se a la normativa europea, segons ha pogut saber el Diari. Al llarg d'aquest període, hauran de sotmetre’s a una auditoria per saber si reben l’homologació.

En el mateix document, la Unió Europea deixa clar que Andorra no tindrà accés a la liquiditat del Banc Central Europeu (BCE). El text també apunta la pèrdua d’autonomia del supervisor financer andorrà, ja que les seves decisions quedaran supeditades a la posició del regulador europeu.

Aquests són alguns dels aspectes que marca el punt de partida de la Comissió Europea sobre la lliure circulació de capitals i que el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, volen anunciar dilluns de la setmana que ve en una roda de premsa, segons va informar ahir el màxim representant de l’executiu. Tot i no entrar en detalls, Espot sí que va manifestar que es tracta d’un document “dur”, però va remarcar que és un text “inicial” i “subjecte a negociació”. En aquest sentit, va indicar que “hi ha sis punts que cal renegociar”, i va precisar que alguns són “innacceptables” sense revelar, però, a quins es referia.

El líder demòcrata va fer les declaracions en una trobada telemàtica des de Nova York, on es troba en el marc de la participació a la 78a Assemblea General de les Nacions Unides. Espot va explicar que tant ell com la ministra d’Exteriors, Imma Tor, s’han reunit amb diversos dirigents polítics per demanar el seu suport en l’acord d’associació, i va assegurar que tots s’hi van mostrar favorables i que veuen amb “bons ulls l’acostament” a Europa i la necessitat de mantenir les especificitats.

Espot afirma que seria “contraproduent i inútil” aturar les negociacions amb la UE

El cap de Govern, Xavier Espot, va afirmar ahir que aturar les negociacions amb la UE “seria contraproduent i inútil”, tot recordant que “l’última paraula la tindrà la ciutadania amb el referèndum”. D’aquesta manera, el cap de l’executiu va respondre a Concòrdia i a la seva decisió de no sumar-se al pacte d’Estat i a la demanda de suspendre les converses amb Brussel·les. Espot va considerar que la posició del partit de Cerni Escalé denota “manca de responsabilitat i de valentia”, i va afirmar que sumar-se a aquest tipus d’acord sovint “no és políticament rendible”. En aquest sentit, va recordar que ser presents al pacte “no vincula a dir que sí a l’acord ni a fer campanya a favor del referèndum”. Espot va reconèixer que la suma del principal partit de l’oposició a la negativa ja expressada per Andorra Endavant i Liberals “no ajuda ni enforteix la posició negociadora d’Andorra”. Així, va afegir que “no és positiu, però no pot canviar el full de ruta que tenim”, i va recordar que DA va guanyar les eleccions amb majoria absoluta i que el seu programa era molt clar pel que fa al posicionament sobre Europa. “Les forces que formen part del pacte d’Estat representen entre el 60% i el 70% dels votants, i les que demanen aturar la negociació prop del 35%. Per quin motiu hauríem d’adoptar el seu criteri?”, va plantejar Espot.

tracking