Sanitat

Augment excepcional dels casos de tos ferina

Salut ha confirmat 5 casos positius de les 7 sospites notificades

Helena Mas, a l'edifici Clara Rabassa, seu ministerial.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut ha detectat els últims dies un augment inusual de casos de tos ferina. El departament ha confirmat 5 casos positius entre les 7 sospites notificades, la primera de les quals va arribar el 23 d'agost. Les persones afectades tenen una mitjana de 33 anys i hi ha casos des dels 2 als 85 anys, segons informa el ministeri, que especifica que tres dels pacients amb tos ferina són dones.

Salut ha activat immediatament el protocol d’actuació davant d’aquesta malaltia altament contagiosa i els afectats han rebut el tractament amb antibiòtics recomanat "i han evolucionat favorablement". El ministeri ha fet l'estudi de contactes de tots els pacients per determinar si els familiars s'havien contagiat i "s'han pres les mesures preventives pertinents per limitar la transmissió del patògen".

La tos ferina és una de les malalties contra la qual s'ha d'administrar una vacuna en el calendari d'immunització d'Andorra i s'ha de posar una dosi de reforç als quinze anys per completar l’esquema de vacunació. El tractament preventiu es comença a aplicar als dos mesos, als quatre, a l’any i als cinc anys. Salut indica que la cobertura vacunal al país contra aquesta malaltia és del 96% en infants de 6 anys i del 97% en adolescents i recomana revisar el carnet de vacunació dels menors i administrar si cal la dosi contra la tos ferina. El ministeri recalca que és essencial reforçar la vacunació de les dones embarassades per protegir els nadons, que són la població més vulnerable a aquesta patologia.

La tos ferina és una malaltia molt poc freqüent a Andorra i amb una incidència mínima per la qual cosa el ministeri ha posat en marxa una investigació per saber l’origen del brot. És una infecció aguda de les vies respiràtories que s’encomana fàcilment i que afecta sobretot als nens i als adolescents i adults que han perdut la immunitat. Els símptomes inicials de la patologia són semblants als del refredat comú, amb secreció de mocs, tots progressiva i pot donar febre moderada i després d'unes setmanes els afectats pateixen atacs intensos de tos acompanyats del que s'anomena "gall respiratori", que pot provocar vòmits. El període d'incubació va dels set al deu dies, i es pot allargar fins als 21 dies.

tracking