negociació amb europa

Mònaco deixa sols Andorra i San Marino davant de la UE

Mònaco suspèn les negociacions “davant la impossibilitat de conciliar” les demandes de la UE amb les línies vermelles del país

Maros Sefcovic i la ministra monegasca Isabelle Berro-Amadei, dijous a Brussel·les.COMISSIÓ EUROPEA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mònaco ha trencat cordialment les negociacions amb la Unió Europea. Formalment les dues parts van comunicar una suspensió de les converses fruit de la trobada clau que van mantenir dijous qui lidera per part de Brussel·les els contactes, el vicepresident Maros Sefcovic, i la consellera del Govern i ministra de Relacions Exteriors i Cooperació de Mònaco, Isabelle Berro-Amadei. Malgrat que no es va fer públic fins ahir al matí, la conclusió de la trobada va ser que “davant la impossibilitat de conciliar” les demandes d’Europa amb les línies vermelles marcades pel mateix príncep monegasc, Albert II, no s’acomplien “les condicions” per tancar l’acord i que el més convenient era suspendre les negociacions. Això deixa sols Andorra i San Marino en un procés negociador que encara la recta final i que tots tres estats van encetar alhora, compartint un mateix acord marc. Per part del Govern, la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, va assegurar que la decisió monegasca no afecta gens Andorra i “no ho diem nosaltres, ho diu la Comissió”. En declaracions recollides per agències, Sefcovic va palesar l’interès del bloc comunitari per avançar ara amb Andorra i San Marino per aconseguir acords d’associació el 2023.

Carine Montaner va ser la primera a interpel·lar la ministra sobre la decisió de Mònaco i, abans sobre les declaracions de Margaritis Schinas, el vicepresident de la Comissió, que dijous advertia que Europa “mai” acceptarà tot allò que els tres petits estats demanaven –precisament el mateix dia que s’abandonaven les converses amb Mònaco–. Tor havia comparegut davant la comissió legislativa d’Exteriors i la presidenta del grup parlamentari d’Andorra Endavant va aprofitar el torn de preguntes per demanar-li la postura del Govern. De fet, de la decisió de Mònaco va informar alguns dels consellers, que la desconeixien. El Govern sí que n’era coneixedor des del mateix dijous, quan va ser informat per les autoritats monegasques. Tant en resposta a Montaner com després en declaracions als periodistes, Tor va treure valor a les paraules de Schinas perquè “no participa en la negociació d’Andorra, la nostra persona de referència és Sefcovic”. La titular d’Exteriors va assegurar que “queden temes per treballar però realment la negociació està anant molt bé”, i va destacar l’aproximació en un dels temes claus per a Andorra, la lliure circulació de persones, en la qual es reivindica mantenir les quotes.

Les línies vermelles reivindicades per Mònaco eren de màxims amb prioritat per als nacionals en ocupació, habitatge o prestacions socials i autorització prèvia per a empreses i residents estrangers.

tracking