x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
CONSELL ECONÒMIC I SOCIAL

La patronal s'avé a apujar el sou si cotitza menys per les hores extres

Sindicats i empresaris coincideixen que la pujada salarial per al 2024 sigui diferent depenent del sector econòmic
La reunió d'ahir del Consell Econòmic i Social a l'edifici administratiu.

La reunió d'ahir del Consell Econòmic i Social a l'edifici administratiu.

La reunió d'ahir del Consell Econòmic i Social a l'edifici administratiu.

Fernando Galindo
Actualitzada 16/09/2023 a les 10:52
La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) demana una rebaixa de les cotitzacions de les hores extres, de manera que s’equiparin amb les de les hores ordinàries. Aquesta seria una “condició prèvia” per negociar amb els sindicats augments salarials per a l’any vinent, més enllà del que es pugui establir per al salari mínim. Aquesta mesura, i altres que es puguin prendre, faria que les empreses puguin alliberar recursos per destinar-los als augments salarial sense que perdin competitivitat. Així ho va explicar, tot just després de la reunió del Consell Econòmic i Social (CES), el president de la patronal, Gerard Cadena, afirmant que entenen que l’objectiu dels sindicats és preservar el poder adquisitiu dels treballadors, “però també cal tenir en compte que l’objectiu de la CEA és preservar la competitivitat de les empreses”. La mesura s’aplicaria només de manera temporal “durant un any o mentre la inflació se situï per sobre del 2,5% o del 3%”, segons va assenyalar Cadena, afegint que “si el Govern hi posa de part seva, nosaltres hi posarem de part nostra”.

Durant la reunió del CES d’ahir no es va entrar en la negociació de la pujada salarial, si bé sindicats i patronal es van mostrar d’acord que l’increment sigui diferent en cada activitat econòmica. A més, totes dues parts van coincidir a buscar mesures per fer front a la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors, tenint en compte, però, que això afecti el mínim possible la competitivitat de les empreses. En aquest sentit, la CEA està convençuda que hi ha marge per a l’acord. “No tots els sectors generen els mateixos salaris, ni el mateix salari mitjà, ni la mateixa estructura salarial”, va recordar Cadena. Per la seva banda, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va dir que l’objectiu ha de ser “augmentar el poder adquisitiu de la classe mitjana i de la classe treballadora”.

El 20 d’octubre sindicats i patronals portaran al CES una proposta concreta sobre l’augment salarial, que hauran d’acordar en reunions bilaterals. “Les aportacions que han fet uns i altres van bastant en la mateixa línia, pel tema del poder adquisitiu, i esperarem que ens portin aquestes propostes”, va indicar la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, que va presidir la reunió i va manifestar que el Govern estudiarà les possibles mesures per contenir la inflació.

Més enllà del que es va parlar sobre la pujada salarial, el CES va expressar ahir el parer favorable a l’increment del 4,1% dels salaris en les noves contractacions inferiors als 1.500 euros, un percentatge al qual s’haurà d’afegir posteriorment la pujada de l’IPC amb el qual es tanqui l’any. “La pujada el que pretén és millorar els salaris perquè hi ha sectors, sobretot l’hostaleria, que tenen un problema important per aconseguir mà d’obra i d’aquesta manera pot ser més fàcil trobar treballadors”, va explicar Marsol. A més, es va acordar modificar el reglament de quota general segons el qual les noves autoritzacions de residència i treball rebaixin de quatre a dos els anys d’experiència que s’exigeix, mentre que les persones que han vingut a treballar tres mesos aquest estiu a l’hostaleria “podran entrar a la quota general sense aportar aquests dos anys d’experiència”, va explicar la ministra. “Estic realment satisfeta de com s’ha desenvolupat avui aquest Consell Econòmic i Social perquè hi ha hagut molt bona entesa i ha estat molt constructiu, amb aportacions per totes les parts en positiu, i això em fa veure que és una eina que es pot utilitzar per arribar a consensos en moltes matèries”, va indicar Marsol.

A la trobada també es va tractar sobre el projecte de llei de la llengua oficial, amb una exposició de la ministra de Cultura, Mònica Bonell, sobre el contingut, “amb aportacions en positiu de totes les parts, que han felicitat el Govern per aquesta iniciativa i estan d’acord fins i tot d’anar una mica més enllà per demanar progressivament el mateix nivell de català a altres modalitats de residencia”, segons Marsol. D’altra banda, la secretària d’Estat d’Igualtat, Mariona Cadena, va presentar el Codi de prevenció i abordatge de les conductes d’assetjament sexual o per raons de sexe, “que ha estat molt ben rebut per totes les parts”. Aquest reglament desenvolupa la llei sobre el dret d’igualtat de tracte entre homes i dones, i per a la seva aplicació les empreses disposaran de dos anys. “Ja era hora que s’aprovés aquest codi”, va manifestar Ubach.

CLAUS

-Increment salarial
La patronal i els sindicats acordaran durant les pròximes setmanes una pujada salarial per a l’any vinent i la portaran a la reunió del CES el 20 d’octubre.


-Llei del català

Els membres del CES van valorar positivament la llei de la llengua oficial i es van mostrar a favor fins i tot d’anar “més enllà” per fomentar el català.

-Assetjament sexual
El CES va donar el vistiplau al Codi contra l’assetjament a les empreses, que tindran dos anys per a la seva aplicació a partir de l’entrada en vigor.
 
Etiquetes
  • #28 anton
    (17/09/23 10:23)

    si.. a frança ho han fet temporalment lo de les hores extres, pero perque no tambe mirem el smi de frança? de totes maneres les hores extres son voluntaries..si no vols no les fas..i si de veritat l empresa necesita que facis aquelles hores ja soltara la cartera d'altra manera.

    Respondre
  • #27 Resti
    (17/09/23 08:47)

    Los empresarios en éste país nos tratan como una mierda....y cuando llevas muchos años en la empresa y ya quieren desacerse de ti ,te putean para que te vallas y no tener que pagar despido...es penoso,,,ni a los empleados saben cuidar ,,cuando son los que levantan la empresa,,,,porque ellos ni golpe dan ....en éste país no se supo nunca cuidar al trabajador ,,,solo saben ver billetes...

    Respondre
  • #26 Haydee
    (17/09/23 08:39)

  • #25 Adrià
    (17/09/23 00:16)

    Els amos d'aquest país abans, ara i mes endevant només els interessem quan som joves, a partir del 50 anys la majoria li molestem; si, partir del 50 anys ens donan legalment  una puntada al cul. Es tot.

    Respondre
  • #24 Simpatitzant de la CNT
    (16/09/23 21:09)

    Les empreses no volen perdre competitivitat però els treballadors hem de perdre jubilació. Mentrestant, el govern regularà les hores extres dels funcionaris. Algú s'ha donat compte que, quan es reuneix el CES on la part sindical treballa per l'administració, el govern aprova un reglament pels funcionaris?

    Respondre
  • #23 Carles
    (16/09/23 20:50)

    Les hores extres no serien necessaries si molts fessin el que han de fer a la jornada ordinaria.

    Dit aixo igual es mes beneficios el tracte que ofereixen els empresaris nomes mireu l'unitari...xro a final de mes generalment son 160 hores ordinaries versus infinitament menys extraordinaries aixi q probablement es notara mes la pujada d'un percentatge en 160 hores que el 40% de infinitament menys hores, a mes molts dels comentaristes no debeu ni fer una hora extra al mes aixi que guanyarieu tambe mes per el mateix. I altre fan hores a fora encara pitjor pagades.

    Respondre
  • #22 Esclaus a preu de saldo
    (16/09/23 20:43)

    Estem de rebaixes clar que si, i perque no posem jornades minimes de 12 hores i un dia de festa amb un sou minim de 600€?

    La CEA no vol treballadors de qualitat, vol escalus... en que hem convertit Andorra...

    Respondre
  • #21 Me pregunto que deu pensar la gent de fora quan deu llegi sobre les últimes mogudes del país, perquè les xarxes fan que les notícies arribin arreu, puc imaginar els comentaris
    (16/09/23 19:12)

    Quan la idea del augment es donar un augment per davant per robarte traient per darrera ja està tot dit de la representació empresarial i el seu nivell que tenim al país per sortir per cames que es el que pasara. Per cert avui he intentat anar a pendre un cafè amb la meva senyora a una cafeteria nova i molt cèntrica, les 7 o 8 taules que ja havien marchat els clients ple de merda fins a dalt ( NO TENIU PERSONAL JA NINGU VOL TREBALLAR AQUI, ALMENYS AMB CARA I ULLS) i la imatge xavacanera que queda es terrorífica

    Respondre
  • #20 Haha
    (16/09/23 18:43)

  • #19 Castellano Comunero
    (16/09/23 18:37)

    Parles per tu, bocamoll ? És que potser penses que l'empresari li dóna alguna cosa al treballador a canvi de res? No ha de ser un tracte de comú acord entre empresari i treballador ? Doncs és ben clar a quin costat estan els beneficiats i a quin els precaris.

    Respondre
Veure’n més
28
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts