CONSELL ECONÒMIC I SOCIAL

La patronal apujarà sous si es rebaixen les hores extres

Sindicats i empresaris coincideixen que la pujada salarial per al 2024 sigui diferent depenent del sector econòmic

La reunió d'ahir del Consell Econòmic i Social a l'edifici administratiu.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) demana una rebaixa de les cotitzacions de les hores extres, de manera que s’equiparin amb les de les hores ordinàries. Aquesta seria una “condició prèvia” per negociar amb els sindicats augments salarials per a l’any vinent, més enllà del que es pugui establir per al salari mínim. Aquesta mesura, i altres que es puguin prendre, faria que les empreses puguin alliberar recursos per destinar-los als augments salarial sense que perdin competitivitat. Així ho va explicar, tot just després de la reunió del Consell Econòmic i Social (CES), el president de la patronal, Gerard Cadena, afirmant que entenen que l’objectiu dels sindicats és preservar el poder adquisitiu dels treballadors, “però també cal tenir en compte que l’objectiu de la CEA és preservar la competitivitat de les empreses”. La mesura s’aplicaria només de manera temporal “durant un any o mentre la inflació se situï per sobre del 2,5% o del 3%”, segons va assenyalar Cadena, afegint que “si el Govern hi posa de part seva, nosaltres hi posarem de part nostra”.

Durant la reunió del CES d’ahir no es va entrar en la negociació de la pujada salarial, si bé sindicats i patronal es van mostrar d’acord que l’increment sigui diferent en cada activitat econòmica. A més, totes dues parts van coincidir a buscar mesures per fer front a la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors, tenint en compte, però, que això afecti el mínim possible la competitivitat de les empreses. En aquest sentit, la CEA està convençuda que hi ha marge per a l’acord. “No tots els sectors generen els mateixos salaris, ni el mateix salari mitjà, ni la mateixa estructura salarial”, va recordar Cadena. Per la seva banda, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va dir que l’objectiu ha de ser “augmentar el poder adquisitiu de la classe mitjana i de la classe treballadora”.

El 20 d’octubre sindicats i patronals portaran al CES una proposta concreta sobre l’augment salarial, que hauran d’acordar en reunions bilaterals. “Les aportacions que han fet uns i altres van bastant en la mateixa línia, pel tema del poder adquisitiu, i esperarem que ens portin aquestes propostes”, va indicar la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, que va presidir la reunió i va manifestar que el Govern estudiarà les possibles mesures per contenir la inflació.

Més enllà del que es va parlar sobre la pujada salarial, el CES va expressar ahir el parer favorable a l’increment del 4,1% dels salaris en les noves contractacions inferiors als 1.500 euros, un percentatge al qual s’haurà d’afegir posteriorment la pujada de l’IPC amb el qual es tanqui l’any. “La pujada el que pretén és millorar els salaris perquè hi ha sectors, sobretot l’hostaleria, que tenen un problema important per aconseguir mà d’obra i d’aquesta manera pot ser més fàcil trobar treballadors”, va explicar Marsol. A més, es va acordar modificar el reglament de quota general segons el qual les noves autoritzacions de residència i treball rebaixin de quatre a dos els anys d’experiència que s’exigeix, mentre que les persones que han vingut a treballar tres mesos aquest estiu a l’hostaleria “podran entrar a la quota general sense aportar aquests dos anys d’experiència”, va explicar la ministra. “Estic realment satisfeta de com s’ha desenvolupat avui aquest Consell Econòmic i Social perquè hi ha hagut molt bona entesa i ha estat molt constructiu, amb aportacions per totes les parts en positiu, i això em fa veure que és una eina que es pot utilitzar per arribar a consensos en moltes matèries”, va indicar Marsol.

A la trobada també es va tractar sobre el projecte de llei de la llengua oficial, amb una exposició de la ministra de Cultura, Mònica Bonell, sobre el contingut, “amb aportacions en positiu de totes les parts, que han felicitat el Govern per aquesta iniciativa i estan d’acord fins i tot d’anar una mica més enllà per demanar progressivament el mateix nivell de català a altres modalitats de residencia”, segons Marsol. D’altra banda, la secretària d’Estat d’Igualtat, Mariona Cadena, va presentar el Codi de prevenció i abordatge de les conductes d’assetjament sexual o per raons de sexe, “que ha estat molt ben rebut per totes les parts”. Aquest reglament desenvolupa la llei sobre el dret d’igualtat de tracte entre homes i dones, i per a la seva aplicació les empreses disposaran de dos anys. “Ja era hora que s’aprovés aquest codi”, va manifestar Ubach.

CLAUS

-Increment salarial

La patronal i els sindicats acordaran durant les pròximes setmanes una pujada salarial per a l’any vinent i la portaran a la reunió del CES el 20 d’octubre.

-Llei del català

Els membres del CES van valorar positivament la llei de la llengua oficial i es van mostrar a favor fins i tot d’anar “més enllà” per fomentar el català.

-Assetjament sexual

El CES va donar el vistiplau al Codi contra l’assetjament a les empreses, que tindran dos anys per a la seva aplicació a partir de l’entrada en vigor.

tracking