acord d'associació

La UE no acceptarà tot el que Andorra vol

El vicepresident de la Comissió Europea afirma que per això estan durant tant les negociacions

Margaritis Schinas, vicepresident de la Comissió Europea.CE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, va afirmar ahir que “Europa mai acceptarà tot el que aquests estats volen consolidar”, amb referència als avantatges constitucionals i fiscals d’Andorra, San Marino i Mònaco. Així ho va indicar en el marc d’un acte a la Cidob-Barcelona, en el qual va manifestar que això està provocant que s'estiguin allargant les negociacions que s’estan duent a terme entre els tres països i la Unió Europea per assolir un acord d’associació. Inicialment s'havia indicat que Schinas havia assenyalat que les negociacions estaven sent "dures" quan en realitat es referia a la durada en el temps de les converses.

Schinas també va afirmar que, abans de rebre nous membres, la UE ha “d’ordenar la casa”, amb reformes i debats sobre les institucions europees, si es pot treballar amb un Parlament Europeu amb més de 1.000 eurodiputats i si en la presa de decisions es pot mantenir la unanimitat amb una Europa de més de 30 membres. En aquest sentit, en un diàleg amb el director del Cidob-Barcelona Centre for International Affairs, Pol Morillas, va defensar “trobar les solucions tècniques i períodes transitoris” per ampliar la UE.

Les declaracions arriben en un moment delicat de la negociació, que ha d’encarar el tram final i el més polític els propers mesos. Sobre la taula queden encara aspectes molt importants i de transcendència per al Principat, com ara la petició de mantenir el monopoli d’Andorra Telecom, mantenir algun sistema de quotes per a la lliure circulació de persones, així com les normes per a la lliure circulació de capitals, entre d’altres qüestions. La voluntat del Govern és avançar amb totes les temàtiques encara pendents per poder celebrar el referèndum l’any vinent. Dins del pacte d’Estat proposat per l’executiu, però, no hi seran ni Concòrdia, ni Andorra Endavant, ni Liberals.

tracking