renovació dels permisos

Contractació de professors per garantir la llei de l'ús del català

Espot remarca que l’element essencial és l’atenció al públic per als residents i els turistes catalanoparlants en la llengua oficial del país

Una classe en un centre de català.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’objectiu de la llei que avui presentarà la ministra de Cultura, Mònica Bonell, és que els treballadors que interactuen amb el públic tinguin una mínima noció de català, però també és cert que vincular-ho a tots els tipus d’autoritzacions implicaria moltes més dificultats a l’inici de l’aplicació de la llei.

Segons els càlculs amb els quals treballa el Govern, per al 2024 es preveuen unes 3.000 demandes de permisos de residència i treball. Per fer front a aquesta allau es contractaran quatre professors de català per als centre d’aprenentatge per garantir que es pot donar resposta a l’increment de la demanda, ja que una de les opcions per demostrar un nivell bàsic és un certificat d’un curs de 30 hores que permetrà renovar el permís de treball.

Fonts del Govern van indicar que si el Consell General considera oportú vincular el coneixement bàsic a totes les autoritzacions existents faran falta més recursos i diners. Per això es va decidir inicialment que només afecti els assalariats, bàsicament perquè es vol que el comerç, hostaleria i restauració facin la feina i que els seus empleats es puguin dirigir als clients en català.

El cap de Govern també va referir-se a la nova llei del català a El matí de Catalunya Ràdio. Xavier Espot va explicar que l’objectiu és “actualitzar una llei que havia quedat obsoleta” amb l’objectiu de garantir “no tant l’ús oficial, que ja ho està, sinó l’ús social”. I que un element fonamental és “l’atenció al públic, que els residents a Andorra però també els turistes catalanoparlants tinguin el dret i la possibilitat de ser atesos mínimament en l’idioma que és el propi i l’oficial”. “Vol dir que convertirem Andorra en una dictadura lingüística? Evidentment que no”, va etzibar Espot referint-se al polèmic vídeo del youtuber espanyol i resident al país Agustin51, tot defensant que el Principat “sempre ha estat un país obert a la immigració”.

Tal com va indicar la ministra de Cultura, Mònica Bonell, el cap de Govern va insistir que el requisit està pensat per a treballadors, especialment aquells que estiguin de cara al públic, i no per a residents passius amb permisos de residència que no preveuen el treball.

tracking