x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
llengua

Fronterers, youtubers i residents passius no hauran de fer el curs de català

L'obligació de parlar la llengua oficial es limita a les persones amb autorització de residència i treball
La ministra de Cultura, Mònica Bonell, en la presentació del projecte de llei del català aquesta tarda

La ministra de Cultura, Mònica Bonell, en la presentació del projecte de llei del català aquesta tarda

La ministra de Cultura, Mònica Bonell, en la presentació del projecte de llei del català aquesta tarda

Fernando Galindo
Actualitzada 13/09/2023 a les 19:23
L'obligació de demostrar tenir coneixements bàsics de català per renovar la residència es limita a les persones titulars d'un permís de residència i treball i no inclou els creadors de continguts com els youtubers que tenen un permís de residència com els treballadors per compte propi, ni els estrangers que tinguin residència passiva, ni els fronterers, segons ha anunciat la ministra de Cultura, Mònica Bonell, en la presentació del projecte de llei del català. I ha especificat que treballadors per compte propi com els de les professions liberals ja estan sotmesos a la llei dels col·legis professionals que fixa l'obligació de tenir el nivell B2 de català per poder col·legiar-se i treballar al Principat.

Govern estima que 3.000 residents que han de renovar el permís durant el 2024 estaran afectats per aquesta obligació. Bonell ha assegurat aquest és un pas "molt important" i per això s'ha imposat l'obligació d'acreditar el català només a part dels residents per veure l'impacte que tindrà i ha recalcat que es deixa la porta oberta a incloure més tipus de residents en aquesta obligació tot i que en alguns casos no ho considera necessari, com en el dels estrangers que obtenen un permís per ingressar en un geriàtric. La ministra ha assenyalat que ampliar el requisit de tenir coneixements mínims de la llengua oficial a d'altres residents també es podria fer durant el tràmit parlamentari de la llei si així ho acorden els grups parlamentaris.

Mònica Bonell ha defensat que s'hagi escollit els residents amb autorització de sojorn i treball perquè tinguin l'obligació de demostrar que coneixen el català perquè és el permís que tenen moltes persones que treballen en el sector serveis, en comerç i hoteleria, directament en l'atenció al públic. I ha destacat que es tracta que aquests immigrants puguin fer la salutació inicial a l'usuari en català i conèixer vocabulari bàsic. La ministra ha manifestat que aquesta exigència no ha de ser un fre per tenir treballadors estrangers a Andorra sinó que ha de servir per fomentar l'ús de la llengua i ha ressaltat que es tracta d'una norma que tenen molts altres països que formen part de la Unió Europea.

La titular de Cultura ha apuntat que si es es tinguessin en compte tota la tipologia de permisos que es donen a Immigració serien unes 6.000 persones les afectades perquè han de fer la renovació del 2024. I ha indicat que el projecte de llei s'entra a tràmit parlamentari la setmana vinent i que la previsió del Govern és que pugui aprovar-se al desembre, però dependrà del treball parlamentari, i que al setembre pugui entrar en vigor. I per aquesta data estarien treballant els quatre professors de català que s'han previst de reforç per les necessitats de formació que genera la nova normativa.

La ministra ha comentat que les informacions sobre l'obligació de saber la llengua oficial per residir al país han provocat un efecte crida que s'han concretat en una allau de peticions d'inscripcions als centres d'aprenentatge de català que tenen 700 persones en llista d'espera. I ha expressat que esperen donar solució a aquesta demanda per estudiar català "aquest any" i ha recordat que fins que la llei no estigui en vigor no s'exigiran els coneixements de català per renovar autoritzacions. 

Curs de 30 hores o prova oral
Bonell ha exposat que el que s'exigirà per en la renovació de l'autorització serà haver passat un curs de 30 hores de formació de català i es disposarà d'un any per fer-lo. I els residents que tinguin coneixements de la llengua oficial no hauran de fer el curs i si tenen titulacions ente A1 i C2 passaran una prova que probablement serà oral. Els detalls es fixaran en el reglament de desenvolupament de la llei que es preveu tenir fet en menys de 6 mesos. I ha puntualitzat que dels 3.000 titulars de la targeta verda que han de renovar l'any que vé es calcula que un miler tenen coneixements de català. 


Sancions

El projecte de llei tindrà un règim de sancionador en funció d'infraccions des de lleu a greu que implicarà multes de 1.000 euros a 60.000 euros. Bonell ha incidit que la voluntat de la normativa "no és sancionadora sinó que s'utilitzi la nostra pròpia llengua i augmentar l'ús social del català". La llei estableix que seran els inspectors de cada sector, per exemple els de comerç, els que estaran habilitats per vetllar pel compliment de la norma que fixa Política Lingüística, 
Etiquetes
  • #38 jo
    (14/09/23 00:20)

  • #37 ja
    (14/09/23 00:16)

    Dons pagarem els que em treballat durant 53 anys fen pais i en el 2015 la Cass ens rebaixa la cotització, Ara son jubilats i la paga quede en una tercera part. També és molt bo em de declarar si comprem fora a partir de 300€ i la duana Espanyola deixa fins 900€. La propera vagada Cernier Escalier o Escaler¡¡¡¡ no pasa res, fins aquí la manipulació i l'entrada en la EUE, PER TOTS EL JUBILATS les pensions més baixes i el abús de la nostra terra.

    Respondre
  • #36 Carlo
    (13/09/23 23:42)

    Jociutadana va dir..
    Si els primers en parlar castellà en sortir del consell general pels jardins de Casa de la Vall, camí del parking son el Escalé, Casadevall i companyia.

    Respondre
  • #35 Francesc Cabanes Roque
    (13/09/23 22:39)

    Baixada de pantalons amb tota regla aquesta és l'Andorra que volem ?

    Respondre
  • #34 Català everywhere
    (13/09/23 22:33)

    Inconstitucional va dir..
    I els polítics després parlen d'igualtat. Tothom que viu o treballa a Andorra ha de saber un mínim de català.

    Respondre
  • #33 Toni
    (13/09/23 22:04)

    I els residents casats amb andorrans????

    Respondre
  • #32 Victor
    (13/09/23 21:39)

    Y los Ghost Dj y productores están exentos????
    Yo de aprender un idioma aprendo uno con más salida que el trabajo en Andorra es por temporadas de invierno y poco más
    Para trabajar un invierno o por una obra no aprendo vuestro idioma y eso que algo se.

    Respondre
  • #31 Andorrana
    (13/09/23 21:29)

    Si tens calers no cal saber l'idioma oficial del pais !
    Patètic pobra Andorra !

    Respondre
  • #30 Canovas
    (13/09/23 21:11)

    Aquest país és un cachondeo ja ja ja ja

    Respondre
  • #29 Jogui
    (13/09/23 20:55)

    Esto ya tiene más sentido. Ya que tenía 0 sentido exigir un idioma a alguien que no trabaja realmente en Andorra, como pueden ser youtubers, emprendedores digitales etc. Obligar a perder 30 horas en un curso que no va a servir para absolutamente nada ya que después no van a volver a practicar el catalán, era una estupidez y una barrera para atraer más gente al país.

    Respondre
Veure’n més
38
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts