col·lectius

Espot declara públicament que és homosexual i que mai s'ha sentit discriminat

Diversand celebra el “progrés” que significa la declaració pública del cap de Govern

El cap de Govern durant l'entrevista a RNA.@rtvandorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Jo soc gai i no me n’he amagat mai”, va declarar ahir Xavier Espot, cap de Govern, durant una entrevista al programa Avui serà un bon dia, de Ràdio Nacional. Era el primer cop que Espot parlava públicament de la seva orientació sexual i va assegurar que si fins ara no ho havia fet és perquè era una pregunta que no li havien fet mai i “no tinc per què manifestar-ho en el sentit que això no defineix la totalitat de la meva persona i encara menys de la meva persona política”. Va afirmar que si d’altres persones que han tingut responsabilitats al país no han fet públic que són homosexuals “potser és perquè ningú s’ha atrevit a demanar-ho”, i també perquè fa anys la persona no ho hauria pogut dir amb la mateixa naturalitat que ell ho ha fet avui. Espot va recalcar que si les seves declaracions havien de servir per a “joves i adolescents que estan passant un moment difícil” per la seva orientació sexual, “estic encantat”. En el seu cas va assegurar que “mai no m’he sentit discriminat per la meva orientació sexual”, tot i que va admetre que “no hem arribat a la plena igualtat de gènere ni d’orientació sexual”, i per això s’han de promoure polítiques per aconseguir-les i “estar atents” perquè no es produeixin fets com el bullying a l’escola.

En resposta a les seves declaracions, la vicepresidenta de Diversand, Isabella Vargas, va manifestar al Diari que “és encertat” i “és progrés” que una figura política pugui verbalitzar la seva orientació sexual “sense por” i “sense mirar el que els altres poden pensar”. En aquest sentit, Vargas va celebrar l’oportunitat de comptar amb plataformes de comunicació per visibilitzar el col·lectiu i promoure un missatge essencialment de “tolerància”.

La vicepresidenta també va declarar la necessitat “d’animar o ajudar d’altres persones en la mateixa situació” i va afirmar que és important que l’esfera política tingui “figures referents en aquest aspecte”.

Les declaracions del cap de Govern van sorgir en respondre a la pregunta si Andorra és un país conservador. Espot va defensar que “no especialment”, exposant el conjunt de lleis que s’han aprovat les darreres legislatures sobre igualtat, igualtat de gènere, matrimoni homosexual o sobre l’adopció permesa per a les parelles del mateix gènere.

tracking