sector immobiliari

Missatge tranquil·litzador als immobiliaris

La ministra de Presidència, Economia i Habitatge assegura que la moratòria de la inversió estrangera no afectarà el sector

Marsol parla sobre l'habitatge en una trobada amb la premsa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“La moratòria de la inversió estrangera no afectarà el sector immobiliari”. Així ho va afirmar la ministra de Presidència, Economia i Habitatge, Conxita Marsol, al Diari després que el Consell General validés dijous per una majoria àmplia la moratòria a la inversió forana en immobles i que el Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA) pronunciés el seu “malestar, sorpresa i preocupació” per la mesura.

Aquesta moratòria fixa la suspensió temporal de les peticions d’inversió estrangera en immobles per frenar el possible efecte crida que es podria produir en el període de temps en què es treballa un projecte de llei que concretarà el gravamen de la inversió estrangera en l’habitatge, tal com van explicar dimarts el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Economia i Habitatge, Conxita Marsol, en una roda de premsa per presentar el projecte de llei. La moratòria es va aprovar dos dies després pel Consell General.

Marsol va insistir al Diari que “la moratòria és un instrument mentre fem el projecte de llei, no és pas una moratòria definitiva a la construcció o a la venda de pisos”. En aquest sentit, la ministra d’Economia i Habitatge va assegurar que “tothom podrà continuar comprant pisos, l’únic és que potser sí que hauran de pagar una mica més”. Encara s’ha de determinar quina quantitat s’haurà de pagar, ja que dependrà de cada cas, “de si es tracta del primer habitatge, si se’n tenen diversos...”. Marsol va concloure que el sector immobiliari ha d’estar tranquil i va reconèixer que potser els falta informació, però que els l’aniran traslladant tan aviat com la tinguin.

Aprovació per majoria

El Consell General va aprovar dijous el projecte de llei de suspensió transitòria de la inversió estrangera en immobles amb 23 vots a favor i tres en contra. Andorra Endavant va ser l’únic partit polític que es va posicionar en contra de la moratòria. Carine Montaner, presidenta del grup parlamentari Andorra Endavant, va explicar que el seu posicionament “no marca una manca de confiança”, sinó que és una defensa d’allò que portaven al programa electoral. Per la seva banda, el conseller general no adscrit, Víctor Pintos, va descriure el projecte de llei com a “precipitat, oportunista i electoralista, i que crea inseguretat jurídica” i va assegurar que hi faran confiança “sempre que parlem d’una suspensió transitòria de curta durada, és a dir, fins abans de desembre”.

La notícia de l’aprovació va arribar ràpidament a l’AGIA, el qual no va trigar a expressar públicament el seu “malestar, sorpresa i preocupació”. El president d’AGIA, Gerard Casellas, va explicar en una roda de premsa celebrada dijous que la nova mesura afectarà la demanda i que perdran clients estrangers perquè genera “manca de garantia jurídica” i va lamentar que va mantenir fa quatre setmanes una reunió amb la ministra Marsol, i que no se’ls va exposar la voluntat de suspendre la inversió forana. Ara han sol·licitat una nova trobada amb la ministra d’Economia i Habitatge.

LA TITULAR D'HABITATGE PREVEU UNA DESCONGELACIÓ "PROGRESSIVA" DELS LLOGUERS

La descongelació dels lloguers començarà a ser efectiva a partir de l’any vinent i la ministra de Presidència, Economia i Habitatge, Conxita Marsol, advoca per fer-ho de manera progressiva. “La setmana vinent en parlarem amb els altres grups parlamentaris i suposem que cap al 20 de setembre ja entrarem el projecte de llei que abans de final d’any hem de tenir aprovat”, va detallar Marsol al Diari. En aquest sentit, la ministra va assegurar que hi ha “molt bona voluntat per part dels altres grups parlamentaris” i es mostra confiada de poder posar-se d’acord i fer els tràmits “relativament de pressa”. Marsol va tornar a insistir en la importància que el Govern disposi de pisos per poder-los destinar a l’habitatge a preu assequible i va concloure que un dels deures pendents que té Andorra com a país és apostar més per la sostenibilitat. “Aquest és el següent pas”, va afegir.

tracking