les queixes per les retribucions salarials

El sindicat policíac 'colla' perquè els agents puguin viure fora

Agents de policia contolen l'eix comercial.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou edicte ha de cobrir dotze places de policia, vuit per vacants i quatre de nova creació. Un número totalment insuficient per al CFPA, el sindicat policíac, que esgrimeix que les necessitats de recursos humans superarien la trentena de places ara mateix. Però la insuficiència de la convocatòria ja no és la principal preocupació del sindicat, ara el que expressen és el risc que ni tan sols s’arribin a cobrir aquestes dotze places convocades per unes condicions econòmiques que consideren irrisòries. El CFPA reclama una revisió salarial, però també –i aquestes són demandes compartides amb sindicats d’altres cossos especials que ja es van plantejar a l’anterior Govern– contrapartides pels sous baixos: la de poder viure fora d’Andorra per accedir a lloguers més econòmics i la de poder tenir una segona feina per complementar el salari. Demandes que ja s’han traslladat a la nova ministra d’Interior, Ester Molné. El CFPA insisteix especialment en la primera i, malgrat que el seu president, Hugo Guiomar, assegura que aposten pel diàleg i que “l’última cosa” seria acudir a la justícia, sí que apunta els dubtes legals sobre un requisit que afecta “només unes quantes persones”, els treballadors dels cossos especials.

El que planteja el cos de policia és que es dibuixi un radi de quilòmetres que estableixi a quina distància podrien viure del lloc de treball, amb el benentès que poden ser cridats per situacions d’emergència i que han de ser a prop, però que aquesta distància no s’acabi a les fronteres. “Pujar des de la Seu d’Urgell és el mateix que baixar del Pas de la Casa. El que diem és que es marqui un radi”, sosté Guiomar. El president del CFPA defensa que pateixen la crisi de l’habitatge com la resta de la ciutadania i que ja s’estan donant situacions d’agents de policia que comparteixen pis perquè no poden assumir un lloguer per si sols i ja no volen viure a casa dels pares.

Edictes a la baixa

Les demandes que ja es van traslladar a l’anterior Govern venien acompanyades de dades per sustentar les millores que reclamen, des de les retribucions dels cossos especials als països veïns a la caiguda d’interès en els edictes per cobrir places que atribueixen a aquesta pèrdua de competitivitat dels salaris. “El problema no és que es convoquin 12 places quan potser en fan falta 40, el problema és que potser no trobes aquest personal i és majoritàriament pel salari”, va manifestar Guiomar.

El líder sindical va insistir que la retribució (el darrer concurs la fixa en 26.455,85 euros bruts anuals distribuïts en 13 pagues i, per tant, en 2.035 bruts al mes) ja no és atractiva respecte del sector privat tenint en compte les condicions de treball d’un agent de policia i que això es tradueix en una falta d’interès en la feina i que es produeixi un altre problema col·lateral: que els perfils que sí que es presentin als concursos tinguin aptituds de menor qualitat de la que es busca. “La vocació no paga les coses”, recorda Guiomar, una idea ja expressada a l’anterior titular d’Interior quan va argumentar que aquesta havia de ser la motivació per entrar al cos d’ordre.

Així que el CFPA reclama mesures per revertir aquest còctel i, si més no, que es puguin equiparar les condicions d’un treballador privat, que sí que pot buscar un lloguer més econòmic fora d’Andorra o buscar una feina complementària per tenir un sobresou. “Ningú vol tenir doble feina, però si en tens una i gairebé tot el que guanyes se’n va a pagar el lloguer, hi has de buscar una solució”, esgrimeix.

LA REVISIÓ DE GRAELLES, PENDENT

La titular d’Interior sí que ha anunciat una revisió de les graelles salarials i una altra qüestió de caire econòmic també pendent és l’harmonització dels complements específics dels cossos especials, ja que ara es donen algunes diferències. El president del CFPA va indicar que la ministra va mostar bona predisposició i que es mantindran “a l’expectativa” de les reaccions que es puguin donar a les seves demandes. Molné ha reconegut, sobre els sous, que cal “una reflexió” sobre si són suficientment atractius.

tracking