la terra tremola

Vint dels 24 andorrans al Marroc ja han tornat al Principat

Un terratrèmol al Marroc d’una magnitud 7 ha causat almenys 2.421 morts i 2.059 ferits

Cases ensorrades a causa de la magnitud del sisme.TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un terratrèmol de magnitud 7 va deixar ahir almenys 2.421 morts i 2.059 ferits al Marroc, segons confirmava el Ministeri d'Interior del país. Els fets van iniciar-se a les 11 de la nit de divendres (hora local) quan va començar el sisme a la regió. El govern del Marroc encara no ha pogut oficialitzar un balanç de danys materials i encara es troba gent atrapada entre la runa. El sisme va sacsejar la regió del sud-oest de Marràqueix, concretament a l’epicentre situat a 60 kilòmetres a la localitat d’Ighil.

El terratrèmol va enxampar molts turistes andorrans que eren al país de vacances aprofitant el pont pel Dia de Meritxell. El Govern ha actualitzat aquesta tarda que es tracta de vint-i-quatre andorrans que eren al Marroc mentre va succeir el devastador terratrèmol. Per ara han pogut tornar a casa vint i les altres quatre persones ho faran durant el dia de demà.

El Govern va informar ahir que es van posar en contacte amb els andorrans que es trobaven al país i que estan afectats per la catàstrofe. En les primeres hores del matí es van registrar cinc residents damnificats, una dona que viatjava amb un grup d'espanyols i una família de quatre membres. Durant la tarda, però, es va ampliar a una vintena d’andorrans que van contactar amb la institució per ser repatriats. La institució espera que en els pròxims dies se n’ampliï el nombre, ja que es tracta d’un país molt turístic i, com que era pont, hi pot haver més persones. Per la seva banda, Afers Exteriors va assegurar que va poder parlar amb els damnificats i tots es troben sans i estalvis.

El ministeri va explicar ahir que la dona que no formava part de la família va poder ser recol·locada a un hotel i van confirmar que el vol de tornada a Barcelona queda programat per demà. Pel que fa a la família, tenien el vol previst per ahir la nit, a les 21.30 hores a Barcelona, i no és segur que el poguessin agafar, ja que la situació a la ciutat és caòtica. Tot i això, el Ministeri va assegurar que podien allargar l’estança a l’hotel en què es trobaven. Afers Exteriors es va posar en comunicació amb les ambaixades espanyola i francesa per possibles repatriaments d’andorrans, tot i que ara com ara no es preveu que s’hagi d’utilitzar un avió per tornar els ciutadans als seus països. D’altra banda, el Govern va posar a disposició dels ciutadans el telèfon d'emergències consulars del Ministeri d'Afers Exteriors, +376 324292, al qual animen a contactar si es té coneixement d’algun conciutadà afectat pel terratrèmol del Marroc, i d’aquesta manera en podran fer seguiment.

Turistes afectats

Un dels casos dels afectats és el de l’Enriqueta, una de les andorranes que va aprofitar el pont de Meritxell per viatjar amb quatre amics espanyols a Marràqueix. L’Esteve, el marit, va contactar amb el Diari explicant la situació de la seva dona. “Per sort no els ha passat res, m’han enviat un Whatsapp per dir-me que estaven bé, però que no tenen llum”, va assegurar. El marit va explicar que el sisme els va enxampar en un Riad i, com que es tractava d’un espai ampli, no els ha provocat cap dany i que “tot ha quedat en una mala experiència”. L’Esteve, com altres parents dels afectats pel sisme, es troba gestionant els tràmits necessaris per agilitzar la repatriació de la seva dona, ja que té el vol programat per dilluns i la situació és difícil. “És una ciutat molt turística, ara la gent vol tronar a casa i els vols són limitats”, va assegurar Esteve.

Condol d'autoritats

Les autoritats del país han aprofitat les xarxes socials per expressar el seu lament per la catàstrofe. El compte oficial de Twitter del Consell General ha mostrat solidaritat amb el país: “Traslladem el nostre més sentit condol i tota la nostra solidaritat al poble del Marroc en aquests moments tan durs després del devastador terratrèmol de la passada nit”.

Entre els polítics que també van voler mostrar el seu condol, hi ha la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, l’ambaixadora d’Andorra a França i Mònaco, Eva Descarrega, el president del Partit Social Demòcrata, Pere Baró, el partit polític Progressistes d’Andorra, entre d’altres.

VIATGERS I NADIUS HAN PASSAT LA NIT A L'INTEMPÈRIE

Marràqueix és la principal destinació turística del Marroc i almenys 2,3 milions de visitants van recórrer el 2022 els carrers de la seva històrica medina, declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco el 1985. En l’àmbit turístic, prop d’un milió d'espanyols viatgen cada any al país veí, tot i que ahir no es tenien notícies d’afectats, més enllà que molts haguessin de passar la nit a la intempèrie. Les notícies que arriben indiquen que “l’activitat turística s’està desenvolupant amb normalitat”.

tracking