El substitut del “cloud”

El nou edifici d'Andorra Telecom costarà 24,5 milions

El projecte inicial de la nova seu d’Andorra Telecom s’ha modificat per incloure a la terrassa enjardinada un espai públic de 550 metres quadrats

Recreació virtual de la façana del nou edifici d'Andorra Telecom situat al centre de la capital.ANDORRA TELECOM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra Telecom porta prop de deu anys desfullant la margarida de si edifici nou sí, edifici nou no al centre de la capital; a la rebatejada plaça The Cloud. On estaven les antigues instal·lacions de l’operadora de telefonia que van anar a terra -excepte l’edifici tècnic- per construir-hi una obra singular. Si l’espera ha valgut la pena o no és una qüestió que han de discernir els màxims responsables del Govern i de la companyia, però el que és indiscutible és que les obres de construcció de l’edifici Node començaran el gener vinent. El Consell d’administració de la parapública reunit el dilluns 14 hi va donar llum verda i Govern en la sessió del dimecres següent ho va ratificar. La nova seu d’Andorra Telecom a la plaça The Cloud es va adjudicar per 24,5 milions d’euros a la UTE Cevalls-Locubsa, una les dues empreses que han licitat pel projecte. Els treballs començaran a principis del 2024 i tindran una durada d’uns 30 mesos. Però el projecte inicial ha patit una modificació significativa. El llarg període de temps que s’ha trigat en prendre la decisió definitiva ha comportat que els ciutadans s’hagin fet seu l’espai tal com ara el coneixem, destinat íntegrament a ús públic. Una variable que l’excònsol i ara superministra Conxita Marsol ha encoratjat amb convicció des del primer moment. Per tal de mantenir la mateixa volumetria de 3.350 metres quadrats de zona lúdica dels que actualment es disposen s’ha canviat la concepció inicial de la coberta de part de l’edifici. La construcció de Node suposa que es perden uns 500 metres quadrats d’ús públic, per a la qual cosa s’edificarà una terrassa enjardinada (que obligarà a construir un ascensor exterior per pujar-hi) de lliure accés de 550 metres quadrats. Un espai d’ús públic que s’afegeix als 1.000 metres de la plaça de l’avinguda Meritxell, més els gairebé 1.900 dels que es disposa a l’altre cantó de la zona. Gairebé és la meitat de la parcel·la el que la companyia al final cedeix. La resta del projecte es manté inalterat i, a banda de les oficines destinades a l’operadora, el complex acollirà altres institucions públiques i un centre cultural de més de 2.000 metres quadrats dels 8.000 que tindrà Node. Des d’Andorra Telecom es defensa que amb les noves instal·lacions es millorarà l’atenció presencial als 100.000 clients (inclou visitants), adaptant-se als nous protocols del tracte personalitzat.

Un node per un núvol

El substitut del polèmic edifici The Cloud és obra de l’arquitecte Xavier Orteu i només manté un element en comú amb el seu antecessor; l’eficiència energètica i la sostenibilitat i el respecte mediambiental durant les obres i el funcionament posterior. De la resta res de res, començant per la volumetria sensiblement inferior i seguint amb el cost de Node que és menys de la meitat del previst per The Cloud. Encara que el tret en què estan més allunyats és en el conceptual. El primer projecte es basava en un edifici emblemàtic destinat, a banda de les oficines de la companyia telefònica, a acollir-hi marques de referència internacional eminentment tecnològiques i start-ups també relacionades amb el sector. Node ha abandonat aquest plantejament i en paraules del seu creador l’objectiu és “convertir l’edifici en un espai de convivència i connexió”, d’aquí li ve el nom, i “posar les persones al centre de l’edifici”. En aquest sentit, un altre dels aspectes que destaca l’operadora és que la seu potenciarà les particularitats urbanístiques de la zona i es convertirà en eix vertebrador.

El projecte del Node es va presentar la tardor de fa dos anys i estava previst que les obres estiguessin acabades a principis del 2025. Uns terminis que afectats tant per la pandèmia de la covid com pel boom de la construcció no es compliran. Els treballs s’iniciaran en menys de cinc mesos, de manera que si les previsions es respecten, la inauguració de l’edifici es farà l’estiu del 2026.

LA HISTÒRIA INACABABLE

Del 2014 al 2018

Els temps de vida del projecte The Cloud van ser de pràcticament quatre anys des que es presenta el guanyador del concurs fins que queda descartat.

L’alternativa

Andora Telecom no renuncia, que ja ha renunciat i molt pel que fa a espai de la zona, a construir la nova seu al centre de la capital. Neix Node el 2021.

Espai públic-espai privat

El retard en la construcció de l’edifici ha fet que els ciutadans s’hagin fet seu el solar. Ara per mantenir l’espai de zona lúdica la terrassa serà de lliure accés.

OBRES VIRTUALS PER AGILITZAR TERMINIS

En el món de la construcció s’utilitza cada vegada més el sistema d’edificació digital de les obres, el que en anglès rep el nom de Building Information Modeling (BIM). D’aquesta manera es genera un univers virtual al voltant de l’edifici durant totes les etapes de les obres amb l’objectiu d’evitar retards en els terminis marcats i cenyir-se al màxim al pressupost aprovat. És el que començarà a fer de seguida la UTE Cevalls-Locubsa. Disposar de la versió digital els permetrà recrear el procés de construcció, descobrir les possibles anomalies amb què es trobaran i reduir a la mínima expressió els contratemps.

tracking