canvis a les institucions

Un alt funcionari amb una llarga trajectòria rellevarà Escande

Robert Mauri, un expert amb llarga trajectòria a l’administració francesa, serà el nou representant de l’Elisi a Andorra

Pascal Escande amb Yves Caullet, el representant que el va portar al país el 1994.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pascal Escande es jubila a finals de mes després de 29 anys com a director de gabinet del representant personal del Copríncep francès. L’home de l’Elisi a Andorra ha estat un dels protagonistes d’una etapa determinant, marcada pels canvis arran de l’aprovació de la Constitució. Emmanuel Macron i el seu home de confiança per als afers del Principat, Patrick Strzoda, ja n’han escollit el substitut. Un alt càrrec de l’administració amb una llarga trajectòria en diferents ministeris i que en els últims anys ha estat destinat a les ambaixades de França a Espanya i als Estats Units. Robert Mauri és un funcionari experimentat, d’una cinquantena d’anys, versat en sectors de coneixement i de gestió de l’administració governamental. I, com el seu cognom ja apunta, té ascendència catalana, la qual cosa significa que parla a la perfecció la llengua oficial d’Andorra, igual que el seu antecessor. Una condició que es considera “indispensable” des de les nostres institucions. Perquè és una mostra de reconeixement a les particularitats del Principat per part de Macron i per la implicació del Copríncep com a cap d’Estat d’Andorra. Escande abandona el càrrec d’aquí a deu dies, de manera que la incorporació de Mauri no es pot demorar si vol exercir com a cap de gabinet en una data tan assenyalada com la festa nacional de la Mare de Déu de Meritxell. El 8 de setembre d’enguany té una rellevància especial perquè comptarà amb la presència del secretari d’Estat del Vaticà Pietro Parolin. Sobre la taula hi ha la successió del Copríncep episcopal Joan Enric Vives amb el nomenament d’un bisbe coadjutor de fons i el tema de l’avortament. Una conjuntura que també afecta el Cap d’estat francès.

Un tàndem irrepetible

Escande va arribar a Andorra per fer-se càrrec de la representació del Copríncep sobre el terreny a principis de setembre de 1994 (per ser a temps per la Diada). Rellevava a Jean-Marie Nicolas, que tenia en la Polinèsia el nou destí. Jean-Yves Caullet, un dels negociadors de la Constitució per la part francesa, era el seu cap amb qui ha tornat a coincidir darrerament, que ha estat nomenat magistrat del Tribunal Constitucional. Des del primer moment va sintonitzar amb el seu homòleg per la part episcopal, Joan Massa. Una relació franca, directa i lleial que ha estat sempre recíproca, segons reconeixen ambdós. Escande no va participar en el procés constituent, de manera que el suport de Massa, que sí que ho havia fet, va ser important per gaudir d’un aterratge suau i conèixer de primera mà les arrels d’un moment de profunda transformació. Tot i que el context no li era desconegut, per haver fet la tesi sobre els canvis institucionals al nostre país. Tal com va explicar al Diari, els moments més satisfactoris d’aquests gairebé 30 anys com a Cap de gabinet són les visites dels Coprínceps en què ha intervingut: Jacques Chirac (1997), Nicolas Sarkozy (2010), François Hollande (2014) i Emmanuel Macron (2019). I els més amargs han estat quan els seus caps no entenien les particularitats d’Andorra. Aquest llicenciat en dret de formació nascut a Perpinyà el 1960 ha estat acomiadat els darrers dies de les autoritats de totes les institucions.

Ara en són dos, de Mauris

Josep Maria Mauri per part del Copríncep episcopal i ara Robert Mauri pel cantó francès. Una casualitat que obligarà els interlocutors a especificar de quin Mauri es parla. Tot i que, a banda del cognom, no coincideixen en res més. El de la Mitra és el representant del Cap d’estat, malgrat que ara li han col·locat una mena de “coadjutor”, és capellà i amb formació i trajectòria allunyada de les administracions (més enllà de l’església). El Mauri francès és el segon de la representació, un alt funcionari amb experiència i molt més jove. Tampoc és capellà.

Robert Mauri "ENCARA" EXPERT EN TRANSPORT I RECONVERTIT EN DIPLOMÀTIC

La vinculació de Robert Mauri amb l’administració francesa s’inicia el 2000, després de graduar-se a la prestigiosa École Nationale d'Administration (ENA). Des del primer moment assumeix responsabilitats relacionades sobretot amb el transport i també amb el medi ambient. Treballa per als ministeris que tracten aquestes qüestions, ja sigui agrupades en una sola cartera o per separat. El 2017 fa un gir a la seva carrera i s’incorpora a l’ambaixada de França a Espanya i en l’actualitat estava destinat a la delegació diplomàtica als Estats Units. Des del 2018 és el representant francès al comitè de protecció ambiental d’aviació europeu. Mauri és llicenciat en polítiques.

ADEU AL PARADÍS FISCAL, L'AVORTAMENT A LA PALESTRA I DUES VISITES "REIALS" MÉS

Pascal Escande ha estat a primera línia per obligacions del càrrec alhora d’organitzar quatre visites de Coprínceps francesos al país. Les particularitats i conseqüències de les trobades, deixant de banda qüestions protocol·làries i de reconeixement mutu, han estat força dispars. Dues han tingut molt poc recorregut; d’una encara cal veure’n les repercussions i l’altra és de màxima transcendència, perquè va modificar el model financer. El responsable en va ser Nicolas Sarkozy, que va intervenir, més com a president de la República que com a Copríncep, per llançar un missatge a la comunitat internacional. En un context de crisi econòmica i de persecució del frau fiscal (2010), Sarkozy va amenaçar d’abdicar del càrrec si Andorra no deixava de ser un paradís fiscal. La resta és història. Tampoc la visita de Macron va ser innòcua per posar sobre la taula una qüestió tan delicada com és el dossier de l’avortament. El Cap d’estat va remarcar que és una variable que només poden i han de resoldre els andorrans. I assumir les conseqüències de la decisió, sigui la que sigui. Fins i tot la possibilitat de posar fi al Coprincipat. Per a França no seria una línia vermella, si el poble així ho vol.

tracking