conflicte intern a la formació

El PS porta Gili, Dolsa i Mata a la Batllia per impagaments

El partit els reclama 25.000 euros sobre la base del 10% del sou que els candidats es comprometen a pagar si obtenen un càrrec públic

El cònsol menor, Quim Dolsa, i la cònsol major, Rosa Gili, en un acte a Escaldes.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El PS ha portat a la Batllia la reclamació de quotes impagades al partit per part dels cònsols d’Escaldes, Rosa Gili i Quim Dolsa, i de la consellera Magda Mata. La formació argumenta que els tres càrrecs del comú han deixat de pagar, des de fa aproximadament dos anys, el 10% del sou al partit, tal com es preveu a la Llei de finançament de partits polítics i en un document que els candidats, militants o independents, contrauen amb el PS en presentar-se a les eleccions. Les persones que conformen les llistes electorals signen un text segons el qual es comprometen a pagar aquest import sobre la base del que recullen els estatuts del partit, segons van indicar fonts del PS. Des d’aquest punt de vista, la formació entén que malgrat que Gili va deixar el partit el maig del 2021, el compromís econòmic seguia vigent fins a final del mandat perquè tant ella com Dolsa i Mata havien arribat al comú sota la llista socialdemòcrata. La quantitat reclamada judicialment ascendeix a uns 25.000 euros.

Inicialment hi havia més membres del comú que van decidir deixar de pagar la quota després de la sortida de Gili del partit, però després de vàries reunions i amb l’ombra dels tribunals al darrere, van arribar a una entesa i van acabar regularitzant la situació. En el cas dels cònsols i de la consellera, però, les trobades no van tenir èxit i finalment l’antiga executiva del PS, encara presidida per Pere López, va decidir portar el cas a la Batllia.

Els càrrecs escaldencs, per la seva banda, al·leguen que ja van sufragar el cost de la campanya electoral dels comicis comunals del 2019 amb els pagaments mensuals fins a mitjan 2021 i que, per tant, ja no deuen res al partit. En aquest sentit, no consideren que hagin de donar resposta a cap altre compromís perquè no són militants socialdemòcrates i perquè, a més, van apuntar, tampoc van rebre mai el suport del PS. Així mateix, van indicar que el partit estava sanejat quan van marxar i que, de totes maneres, no compartien la gestió del finançament de la formació. Els arguments, però, no convencen el partit vermell, des del qual recorden que l’obligació és tant per a militants com per a independents, ja que no es tracta de la quota per pertànyer a la formació sinó d’una especial per als càr­recs públics. A més, entenen que deixar-ho passar pot crear un precedent amb altres candidats.

Des del PS es va indicar que no es va voler entrar en el debat sobre si Gili havia de renunciar al càrrec quan va deixar la formació perquè ja s’accepta que el lloc és personal, malgrat que els estatuts del partit estipulen que els candidats elegits han de deixar el lloc públic si abandonen les sigles. Tot i així, van insistir que el compromís contret s’ha de complir. Segons fonts del PS, hi hauria hagut un intent d’arribar a una entesa, però l’oferta no hauria interessat la formació i s’hauria rebutjat. Per la part dels escaldencs, van afegir que els mals resultats del PS de les últimes eleccions generals i l’assistència de Gili a la presentació de Concòrdia haurien propiciat que la qüestió s’acabés d’enredar i que, finalment, arribés a la Batllia. En tot cas, seran els tribunals, per primera vegada malgrat que ja hi ha hagut altres ruptures, els que hauran de decidir.

FETS

1 Gili, Dolsa i Mata no paguen la quota especial

Els dos cònsols i la consellera es desvinculen del partit a mitjan 2021 i deixen de pagar la quota especial a la formació com a càrrecs públics.

2 El PS els reclama el 10% del salari

El PS argumenta que el compromís de pagar el 10% del salari és per a tot el mandat perquè el càrrec l’han aconseguit amb les sigles del partit.

3 Els escaldencs afirmen que no deuen res

Els escaldencs al·leguen que ja van sufragar el que va costar la campanya electoral i que, per tant, ja no deuen res al partit, del qual no són militants.

4 Les reunions fracassen i es va a la batllia

Les diverses reunions entre les dues parts per arribar a una entesa fracassen i el PS porta la reclamació, d’uns 25.000 euros, a la Batllia.

tracking