'Cas BPA'

El testaferro de la trama de PDVSA va moure 1.144 milions de dòlars a BPA

L’empresari va gestionar els diners a través d’onze comptes opacs a l’entitat bancària

Una antiga oficina de BPA.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Luis Mariano Rodríguez Cabello és l’empresari veneçolà de 58 anys que amb Inverdt Asesores de Negocios és el centre de la trama que va aconseguir buidar 2.000 milions de dòlars, uns 1.800 milions d’euros, de l’estatal Petroleos de Venezuela (PDVSA). S’embutxacava un 10% de comissió per facilitar aconseguir algunes de les adjudicacions de la petroliera, segons revela El País. L’empresari va disposar d’onze comptes opacs a BPA que li van permetre amagar els beneficis il·lícits i moure 1.144,6 milions de dòlars entre el 2007 i el 2015, segons també detalla el rotatiu espanyol a partir d’un informe confidencial de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) al qual han tingut accés.

La investigació de la Uifand considera que Rodríguez Cabello era el testaferro de Diego Salazar, cosí de l’exministre chavista d’Energia, antic president de PDVSA i exambaixador a l’ONU, Rafael Ramírez. L’empresari va camuflar la seva identitat a través d’una desena de societats instrumentals panamenyes. Només una figurava al seu nom. Segons detalla El País, les transaccions es van emmarcar en un acord milionari entre Veneçuela i la Xina.

Els investigadors andorrans consideren que Rodríguez Cabello va ser la peça d’un mecanisme d’ocultació que, a través d’una trentena de societats amb tentacles en paradisos fiscals com Suïssa o Belize, va moure els fons de l’organització que van anar a parar a Andorra. L’empresari va considerar que el Principat era un bon lloc per la trama atès que fins al 2017 seguia vigent el secret bancari. El rotatiu espanyol també detalla que Rodrígeuz Cabello no va fer treballs només a BPA. El testaferro també figurava com a representant en un dels seus dipòsits amb la veneçolana originària d’Espanya Estíbaliz Basoa. El seu compte va ingressar 6,4 milions. Així mateix, l’enginyer de Caracas José Enrique Luongo va acompanyar el prestanoms en un dels comptes que va ingressar 21 milions.

El rotatiu recorda que entre la trentena de processats pel cas, a part de Basoa i Luongo, es troba el que va ser viceministre d’Energía y Petróleos de la primera etapa del govern d’Hugo Chávez, Nervis Villalobos, que, a través d’una desena de dipòsits, va moure 124 milions. Villalobos va ser extradit per Espanya als Estats Units per una causa diferent de la de PDVSA, informa el diari.

tracking