la relació de bpa amb camargo correa

Cierco és processat per l'afer d'una constructora brasilera

El batlle Moynat emet un aute en el qual també implica vuit directius més de BPA per les relacions il·licites amb la constructora

Higini Cierco a les portes de la Batllia.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El batlle Joan Carles Moynat ha processat Higini Cierco i altres responsables del banc de l'àrea de control de blanqueig pel cas de la constructora brasilera Camargo Correa –rebatejada com a Mover Participaçoes-, que va subornar amb comissions diversos polítics de diversos països i ho va fer presumptament a través de BPA. En l'aute es fa referència a dues sentències a Brasil del 2015 en les quals ja es condemnava el grup per distorsionar les licitacions públiques amb l’objectiu d’aconseguir el màxim cost.

L'aute de processament va arribar a mitjans de juliol als bufets andorrans que representen els clients en aquest cas, del qual no forma part el Govern. L'acusació és per blanqueig de diners i valors d’acord amb els articles 409 i 410 del Codi Penal, i tots els processats, excepte Higini Cierco, ho són també a la causa primera de BPA que s'ha de reprendre passat l'estiu.

A banda de Cierco, estan processats Joan Pau Miquel (accionista i conseller delegat), Isabel Sarmiento (oficial de compliment normatiu), Santiago De Rosselló (director general adjunt de l'àrea de Control); Cristina Lozano (directora de BPA Serveis); Xavier Mayol (director general adjunt); Josep Antoni Rivero (sotsdirector general de Serveis Centrals); Luis Pablo Laplana (sotsdirector de l'oficina Internacional) i Andres Norberto Sanguinetti (gestor), aquest darrer va morir el novembre del 2022. Conegut com a Betingo Sanguinetti, era mig germà de les dues vegades president de la República d'Uruguai pel Partit Colorado, Julio María Sanguinetti. Va treballar com a gestor de comptes a la seu montevideana de BPA, on va arribar a ocupar una de les vicepresidències.

El batlle considera que els fets que involucren Camargo Correa i que es descriuen a l’aute poden ser considerats com a delicte de blanqueig de diners d’activitats relacionades amb els suborns, frustració de licitacions públiques, signatures de contractes similars amb societats instrumentals, emissió de factures falses, comptes bancaris xifrats oberts a BPA, utilització de comptes bancaris de tercers, i decreta la responsabilitat civil de BPA i les seves filials.

En els 35 folis de l’aute es descriuen diverses operacions, com una de 15 milions de dòlars del 2008 en què van participar Camargo Correa Angola (compradora), BPA Serveis Panamà (venedora), d’una planta de producció d’etanol. Com aquesta operació, se’n descriuen diverses amb quantitats que varien, però totes són milionàries.

En l’aute, el batlle descriu que presumptament els responsables de l’entitat bancària van dissenyar un entramat societari per donar una aparença legítima als fons d’origen delictiu, aparentant operacions comercials inexistents. El batlle constata que Cierco i els seus directius eren plenament conscients que responsables de Camargo Correa amb comptes a BPA tenien antecedents per blanqueig, associació il·lícita, evasió de divises, finançament il·legal de partits i que no van fer res per comunicar-ho a les autoritats andorranes.

UN COMPTE 'FANTASMA' A NOM D'HIGINI CIERCO I JOAN PAU MIQUEL

En l’aute de Moynat es precisa que Cierco i Miquel van obrir un compte a BPA –del qual no constava cap documentació– per on van passar diners de la constructora, una actuació que s’entén que va ser per ocultar l’origen del fons i el seu bloqueig. El grup brasiler va moure 100 milions de dòlars (85,8 milions d'euros) entre el 2008 i el 2011 a BPA. La tercera companyia d'infraestructures del país llatinoamericà va moure aquests fons a través d'una xarxa societària vinculada a dos executius i a la mateixa corporació empresarial. Per emmascarar els milions defraudats a través de licitacions públiques manipulades, directius de la constructora, juntament amb BPA, utilitzaven comptes bancaris xifrats a BPA a través de societats pantalles. L'abril passat la fiscalia ja va demanar el processament d’Higini Cierco, de Joan Pau Miquel i de sis exdirectius de la intervinguda BPA pel delicte major de blanqueig de diners o valors en la causa oberta per l’entramat societari que haurien contribuït a dissenyar per tal d’ocultar diners de procedència il·lícita.

tracking