mesures contra la violència de gènere

Nou protocol d'actuació en els punts liles

L’objectiu és evitar la revictimització davant de les denúncies de violència masclista

La guia distingeix dues formes de procedir tenint en compte l'edat del denunciant.govern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’inici de la temporada d’estiu i la confirmació per part de tots els comuns de posar en marxa punts liles durant les festes majors ha fet que l’àrea d’Igualtat i Participació Ciutadana hagi constatat la necessitat d’elaborar un protocol dirigit especialment a aquells punts liles que no comptaran amb personal professional. “Hi haurà comuns que derivaran la gestió d’aquest espai a la Creu Roja, però d’altres ho faran a través de la comissió de festes o de voluntaris”, va explicar Mariona Cadena, secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, en la presentació del document que pretén ser una guia d’actuació davant les denúncies per violència sexista que es poden produir durant les celebracions.

Segons Cadena, el document ha estat validat amb bombers, cos de policia i el SAAS, s’ha tancat el 3 de juliol i ja s’ha enviat als comuns perquè el puguin aplicar. “L’objectiu és evitar revictimitzar”, va subratllar Cadena, que va detallar que el text inclou pautes de formació perquè els voluntaris puguin acompa­nyar les víctimes de forma adient i sense que aquestes se sentin qüestionades o culpabilitzades.

Quant als procediments, Cadena va puntualitzar que hi ha dues estratègies depenent de si els denunciants són majors d’edat o si són menors. Si són majors d’edat i hi ha situació de risc elevat, cal trucar a la policia (110); davant d’urgències mèdiques es deriva al SUM (116), i si hi ha verbalització d’una situació de violència de gènere, però no hi ha urgència o emergència mèdica, caldria contactar amb el servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere (181). En el cas de menors d’edat, si han patit agressions físiques o sexuals es prioritza l’atenció hospitalària, i per a la resta de casos s’urgeix a activar el cos de policia.

Cadena va remarcar que tot i que l’any passat no es va enregistrar cap denúncia, “no vol dir que no passi i cal treballar perquè totes les noies puguin gaudir de les festes de forma lliure”. La secretària d’Estat d’Igualtat va aprofitar també per fer una crida a tot­hom advertint que hi haurà punt lila, i va subratllar que les festes majors són de tothom i tothom ha de poder gaudir amb respecte i tolerància.

tracking