projecte d'habitatges de lloguer assequible del comú a santa coloma

Un benefici de 9,4 milions pels pisos socials

L’estudi de rendibilitat dels pisos de lloguer assequible a Santa Coloma que el comú ha licitat es planteja sobre la base d’una inversió de 4,5 milions

La parcel·la on es bastirà l'edifici està parcialment construïda.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les empreses interessades a participar en el concurs per a la construcció, gestió i explotació dels pisos de lloguer assequible que el comú d’Andorra la Vella promou a Santa Coloma en una parcel·la pròpia que cedeix tenen fins al proper 28 de juliol per presentar la seva oferta. La corporació acompanya la licitació d’un estudi sobre la rendibilitat de la concessió, que es fixa en 50 anys. Després, el comú recuperaria els habitatges. Els resultats dels 50 exercicis són en positiu i sumarien 9,43 milions d’euros al finalitzar la concessió. Sumada l’amortització de la inversió en la construcció de l’edifici resulta un cash flow acumulat de 14,024 milions.

Els càlculs comunals parteixen d’un cost d’inversió de 4,59 milions i d’unes despeses anuals per cobrir la gestió i explotació dels immobles que en un exercici tipus rondarien els 150.000 euros. S’afegeixen, a més, partides periòdiques per a reformes i inversions per mantenir els pisos en correctes condicions. Els ingressos emanen essencialment dels lloguers. Tal com ja s’ha comentat, la previsió és que l’edifici tingui entre 30 i 35 pisos de 2 i 3 habitacions, més una cinquantena de places d’aparcament que també s’arrendarien. Partint d’una projecció que estableix 10 immobles de tres habitacions, 20 de dues habitacions i 45 places d’aparcament amb preus de lloguer mensual que serien de 640, 560 i 60 euros, respectivament, es recaptarien 243.600 euros anuals. El càlcul del lloguer assequible s’ha usat considerant que es destini un 25% d’un sou tipus per unitat familiar de 2.572 euros bruts al mes, que són dos ingressos de salari mínim. Tant la partida de despeses com la d’ingressos –també les factures del lloguer– s'actualitzen any a any amb una projecció de l’impacte de l’IPC usant les previsions d’Estadística fins a l’any 2027 i a partir de llavors una mitjana anual de l'1,85%.

LA IMPLICACIÓ COMUNAL

La parcel·la on es construiran els habitatges està parcialment construïda i el plantejament és que l’estructura es pugui usar com a aparcament i bastir un edifici de 7 plantes. La inversió prevista s’obté segons un cost de construcció de 1.500 euros el metre quadrat per als habitatges i de 400 euros el metre quadrat per a la rehabilitació d’aparcaments. Les clàusules del plec de bases deixen clar que “l’execució i compliment de totes les prestacions derivades d’aquest contracte seran a risc i ventura del concessionari” i que el comú ni participa en el finançament, ni assegura “cap recaptació ni rendiment mínim, ni li atorgarà cap altra subvenció de cap classe”. El projecte també és exclusiu del privat amb la qual cosa eventuals problemes seran responsabilitat seva, excepte que sigui el comú que en reclami canvis. Llavors s’hi farà la compensació pertinent.

CLAUS

1. Despeses d'explotació de 150.000 EUROS

La concessionària assumeix totes les despeses de gestió, explotació i manteniment dels habitatges. En un exercici tipus serien de 150.000 euros.

2. 243.600 euros d’ingressos pels lloguers

Amb la factura de lloguer tipus calculada per a pisos de dos i tres habitacions i per a la plaça de pàrquing s’obtindrien 243.600 euros anuals.

3. Cinquanta anys i retorn al comú

La concessió de l’edifici és per 50 anys i transcorregut aquest termini la possessió s’haurà d’entregar al comú.

CINC ANYS PRORROGABLES, INDEFINITS ALS JUBILATS

La selecció de les persones que ocuparan els habitatges és potestat del comú, que també aprovarà les bases reguladores d’accés als habitatges. Com ja s’ha anunciat, un dels requisits serà acumular almenys quinze anys de residència a la parròquia. La durada dels contractes de lloguer estarà supeditada a eventuals canvis de la renda econòmica de l’ocupant. Així, el que està previst és que els adjudicataris dels immobles signin contractes tipus de cinc anys prorrogables any a any però “sempre que l’arrendatari acrediti que es manté la situació econòmica i les condicions d’accés requerides, i no concorri cap causa de resolució del contracte”. Així s’emana de l’exemple de bases reguladores que fa part del plec de bases del concurs malgrat la corporació deixa clar que no es tracta d’una proposta definitiva. Si l’inquilí ha complert l’edat de jubilació aquesta condició canvia i “el contracte es prorrogarà tàcitament d’any en any, sempre que no concorri cap causa de resolució de contracte”. I quins serien motius per trencar la relació propietat-inquilí? Per exemple, impagaments, el sotsarrendament o frau en la documentació aportada per aconseguir l’adjudicació d’un pis.

tracking