enduriment dels requisits

Els canvis al reagrupament encenen patronal i sindicats

Les empreses creuen que la mesura és contraproduent perquè dificultarà trobar mà d’obra en aquells sectors més necessitats

El president la CEA, Gerard Cadena.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Empresaris i sindicats van coincidir ahir a exposar els seus recels pel que fa a les noves normes que restringeixen el reagrupament familiar per als futurs treballadors forans. La coincidència se centra en el fet que hi ha la impressió que la decisió del consell de ministres se sumarà als múltiples factors que provoquen la falta de mà d’obra, especialment en serveis, construcció i comerç, i per tant en aquells llocs de treball que ni de bon tros arriben als ingressos econòmics que faran falta per reagrupar la parella i un fill.

La CEA va mantenir ahir una reunió amb els seus associats per començar a treballar un posicionament conjunt per mostrar a l’executiu, encara que la d’ahir va aprofundir en les quotes temporals i sobretot a evitar la improvisació de cara a l’hivern. El president de la patronal, Gerard Cadena, va donar l’estiu per perdut perquè molts llocs de treball no s’ocuparan, i va avançar que a priori les limitacions al reagrupament dificultaran l’arribada de treballadors, especialment extracomunitaris, “ja que dels països europeus és impossible tenint en compte la problemàtica de l’habitatge i el nivell de vida”. Cadena va trobar incoherent que, per una banda, es treballi per flexibilitzar les quotes i donar entrada a la quota de treball i, per l’altra, es posin traves a portar la família. Els empresaris consultats van coincidir en aquesta tesi i van alertar que són persones que ja venen amb precarietat i que restringir el reagrupament “impedirà l’arrelament, la fidelització de les plantilles i, sobretot, hi haurà canvis d’empreses que fan molt mal”.

El president de la CEA va recordar que a tot Europa fa falta mà d’obra i que Espanya mira cap a Hispanoamèrica, mentre que Andorra ja no por recórrer a portuguesos o espanyols.

Tant patronal com sindicat o partits de l’oposició veuen una falta de “coherència” per intentar cobrir feines necessàries per donar un bon servei als visitants.

A més, Cadena va augurar un increment salarial per culpa de la demanda que no es cobrirà: “S’han incrementat els salaris un 7% i al comerç ha estat d’un 10%, més l’augment dels costos, moltes empreses tindran problemes per obrir o donar un bon servei.” La CEA es reunirà la setmana que ve amb el Govern per parlar sobre la UE i aquesta qüestió estarà sobre la taula.

L’USdA va ser molt més crítica. El secretari general, Gabriel Ubach, va defensar “fidelitzar la mà d’obra de persones que venen a guanyar-se la vida i volen estar amb la família”. Per al líder sindicalista, la mesura impulsada per la ministra d’Interior, Ester Molné, “està feta en termes econòmics, valorant quin cost té una persona per a la sanitat o l’ense­nyament públic, quelcom que un govern no ha de fer, però aquest sí que ho fa”.

Encara que no públicament, la majoria de les fonts consultades no van descartar que es vulgui seguir un camí similar al de Mònaco, on els treballadors viuen fora del país. Ubach va donar per fet que l’únic que interessa són “les famílies d’alt poder adquisitiu, mentre que el treballador pot anar a viure a Coll de Nargó”.

Des de la política, el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, no es va mostrar especialment favorable a la modificació del Reglament del servei d’Immigració, que suposa que el sol·licitant haurà d’acreditar que la suma dels ingressos és del cent per cent del salari mínim per ell, així com el 100% del salari mínim per cadascun dels majors d’edat reagrupats. “Ens fa por l’impacte sobre l’arrelament”, va remarcar el líder de l’oposició, que va avançar que faran una demanda d’informació sobre els reagrupaments dels darrers anys per tenir una base de dades “per entendre què està passant”. Escalé va insistir que cal valorar l’impacte de la mesura “a nivell de comunitat i de les empreses que tenen dificultats per cobrir les vacants”. Concòrdia creu que la mesura pot ser contraproduent si es busca la cohesió social i la integració de les persones que arriben al país a la recerca d’una nova vida.

Per la seva banda, la consellera del grup socialdemòcrata Judith Salazar es va mostrar molt crítica i també va parlar d’“incoherència” perquè es posen barreres al reagrupament i alhora es defensa una flexibilització per trobar mà d’obra. Salazar va dubtar que aquesta mesura passi el filtre de la Unió Europea i va recordar un document espanyol en el qual s’exigia que Andorra faciliti el reagrupament als espanyols, “i per extensió això també afecta els comunitaris”. “Com ho explicarem a Europa”, va exclamar la consellera.

Salazar va afegir que fa la sensació que l’executiu aposta per un perfil concret de treballador: temporer i que no s’estabilitzi. “Això no és impedir la precarietat, quan venen dels seus països precisament per la precarietat que pateixen”, va remarcar la política socialdemòcrata, per a qui la mesura farà d’Andorra “un país condemnat a no fidelitzar els seus treballadors”.

tracking