procés electoral

Primers comicis espanyols generals sense vot pregat

En total 24.500 residents podran votar en les eleccions del 23 de juliol, per a les quals no hauran de demanar les paperetes

Un votant espanyol en uns comicis anteriors.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comicis sorpresa del 23 de juliol que s’han de celebrar a l’Estat espanyol portaran a les urnes 24.500 residents. Serà el primer cop que en unes eleccions generals ja no hauran de dur a terme el procediment del vot pregat, sinó que de forma directa els enviaran les paperetes dels partits polítics a casa.

Una reforma que es va produir gràcies als canvis legislatius aprovats al país veí del sud i que eliminaven la sol·licitud prèvia que es considerava que afectava la participació. Tanmateix, la resta del procediment sí que es manté igual que a la resta de comicis –de fet en les darreres eleccions autonòmiques del 28 de maig ja es va aplicar el nou procés–. Així, fins al 18 de juliol els expatriats espanyols podran votar per cor­reus, mentre que entre el 15 de juliol i el 20 de juliol –tres dies abans que se celebrin els comicis a Espanya– ho podran fer de forma presencial a l’ambaixada espanyola, ubicada al carrer Prat de la Creu d’Andorra la Vella. Pel que fa als horaris de votació, el consolat els ampliarà respecte als que es van aplicar durant les eleccions autonòmiques, ja que es preveu que hi haurà una major afluència de votants. Així, durant el cap de setmana els residents espanyols podran votar entre les deu del matí i les sis de la tarda, mentre que els quatre dies hàbils entre setmana –dilluns, dimarts, dimecres i dijous– s’obrirà una hora abans. Això sí, en el cas de dijous es tancarà a la una del migdia.

Cal destacar que els 24.500 residents que tenen enguany dret a vot suposen un màxim històric i impliquen un increment del 5,6% respecte als comicis del 2019, quan estaven cridats a votar 23.200 electors.

tracking