Diari TV - 'Parlem-ne'

Bartumeu culpa Salazar i Vela dels mals resultats dels progressistes

El progressista afirma que va ser “un error” mantenir al capdavant de la candidatura les persones que venien del grup parlamentari, exceptuant Pere López

L'excap de Govern i president de SDP, Jaume Bartumeu, ahir al plató de Diari TV.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“L’endemà que s’anunciés l’aliança socialdemòcrata es palpa una gran esperança ciutadana dient que potser sí que hi haurà una alternativa més progressista que pugui tirar endavant el país. Aquesta onada d’esperança va caure radicalment quan es presenten les candidatures.” Així va iniciar ahir l’anàlisi sobre els mals resultats de les dues forces de centreesquerra l’encara president de SDP i excap de Govern, Jaume Bartumeu, al programa Parlem-ne, de DiariTV. El polític va anar més enllà i va assenyalar els primers noms que van conformar la llista nacional. “Una cosa és el projecte i l’altre les persones que han de representar-lo”, va deixar clar, afegint que “va ser un error voler mantenir, i no parlo del nostre candidat, Pere López, les persones que encapçalaven la llista i que corresponien a un grup parlamentari que havia passat per una sèrie d’ensurts durant la legislatura anterior i no havien exercit de la millor manera l’oposició i el plantejament d’una alternativa”. Feia referència, sense citar-les directament, a la número dos i tres de la candidatura nacional, Judith Salazar i Susanna Vela.

No va ser, però, l’única causa dels mals resultats, segons Bartumeu. A parer del polític progressista, també durant la campanya es va fer una defensa del treball que havia fet el grup parlamentari durant la legislatura anterior i no del programa electoral de l’aliança. “Jo crec que això a la ciutadania li interessava ben poc. Per tant, ens vam equivocar de campanya”, va considerar. Així mateix, també va afegir les territorials com a element clau per als resultats. “Les eleccions, amb el sistema que vam establir amb la Constitució, es guanyen al territori i l’estratègia del PS no va acabar de captar la necessitat de reforçar la batalla territorial, es va voler donar preeminència a la llista nacional i això va ser un error”, va asseverar. Bartumeu va reconèixer que “ha estat una derrota i l’agafo també per la part que em toca, perquè jo vaig fer molta campanya i per això dic el que dic. Vaig parlar amb molta gent de l’àmbit empresarial i professional i vaig veure que el nostre programa no quallava i el nostre equip, ja m’hi pot posar a mi també, no tenia prou credibi­litat”.

Amb tot, va deixar clar que dels resultats s’extreu que “una majoria de ciutadans van votar per opcions diferents i oposades a DA”, i que “el senyor Xavier Espot és el cap de Govern de la història constitucional andorrana que ha estat elegit amb menys percentatge de vots nacionals que cap dels altres”. “No arriba ni al 33%”, va remarcar, tot recordant que “jo, per exemple, vaig fer més del 44% i vaig obtenir 14 consellers, i el senyor Espot per una conjunció dels astres que li ha estat favorable ha aconseguit 16 consellers generals i per tant la majoria absoluta”.

Bartumeu està convençut que cal una alternativa de centreesquerra i en aquest sentit va apuntar que en l’assemblea que durà a terme el partit el 17 de juny i que servirà, entre d’altres, per renovar la presidència de la formació, es defensarà que “s’ha de superar l’actual estructura de partits” per anar cap a una confluència “on nosaltres anirem amb la nostra gent, però també hi pot haver gent que estigui al PS i altres persones que senten la necessitat que a Andorra hi hagi una alternativa de centreesquerra que avui en dia no hi és”. No va avançar, però, cap nom.

Aquest plantejament ja ha de servir de cara a les eleccions comunals del desembre, a parer de l’excap de Govern. “El plantejament ha de ser la confluència des del territori pel bé del comú. És evident que ens agradaria que canviés l’orientació de molts comuns, però per això s’ha de fer un plantejament que està molt verd”, va indicar. Sigui com sigui, Bartumeu va preferir no fer pronòstics de cara als comicis a les parròquies. “Si hi torna a haver, a part de la candidatura del comú sortint, tres altres candidatures o quatre, guanyarà DA, però això és una evidència.” “Algú haurà posar seny en això si realment es vol intentar modificar algunes polítiques”, va concloure.

EL PROGRESSISTA QUALIFICA "D'ABÚS" I "D'ESCANDALÓS" EL GABINET D'ESPOT

El president de SDP, Jaume Bartumeu, va qualificar “d’abús” que “en una situació econòmica com la que tenim a Andorra, amb una fractura social enorme, amb persones que no arriben a final de mes i que no són habituals clients de Càritas, sinó moltes famílies, se sentin i es llegeixin determinats salaris d’aquest staff del Govern”. “Em sembla escandalós”, va remarcar. “És tan ampli que hauran de fer obres i aixecar, ara que han promogut les torres a Escaldes, la plaça del Poble perquè no hi cabran”, va ironitzar Bartumeu. En aquesta línia, va afegir que “quan un ha promès de tot i força, o l’oro i el moro, per intentar mantenir-se al Govern, que és el que ha passat, després normalment poc o molt se’ls ha de mantenir i s’han de crear càrrecs més enllà del raonable”. L’excap de Govern també va fer referència a les negociacions amb Brussel·les per l’acord d’associació reiterant que “es vol firmar de presa i corrents, i crec que hi deixarem uns quants llençols”. D’aquí a final d’any seria molt precipitat tancar l’acord encara que a Espanya no hi hagués eleccions”, va opinar.

tracking