SUBROGACIÓ POLÈMICA

El transport sanitari de l'hospital es troba al límit del col·lapse

La concessionària s’ha quedat amb la meitat de la plantilla entre baixes i renúncies

Un vehicle de la UTE que treballa per al SAAS.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorrana de Transport Sanitari (ATS) continua submergida en un conflicte amb els treballadors perquè, segons denuncia el personal, no compleix amb el compromís de respectar els drets dels treballadors subrogats i dels que s’incorporen, que ho haurien de fer amb les mateixes condicions.

La situació és límit i l’USdA té prevista una reunió amb la ministra de Salut, Helena Mas, per intentar desencallar un conflicte que pràcticament dura des que es va treure la concessió a Ambulàncies del Pirineu i se la va quedar la UTE integrada per Ambulàncies Valira i Egara (51%) i Ambulàncies Carlemany (49%).

Des aleshores les queixes dels treballadors són constants amb amenaces de vaga. Segons denuncien fonts sindicals, el mes passat van marxar cinc tècnics de la UTE i cinc més estan de baixa per malaltia. Tenint en compte que la plantilla la conformen una vintena de persones, la UTE ha hagut de demanar el suport del SAAS per assegurar el bon funcionament del servei del transport sanitari.

Des de l’USdA es mostren molts crtícis amb aquesta situació, ja que comenten que hi ha una “clara discriminació” perquè els empleats de la parapública reben una remuneració molt més elevada que els d’Andorrana de Trasnsport Sanitari. A més, afegeixen que els empleats del SAAS ja fan les 40 hores setmanals que els hi pertoquen i que sumen les que fan amb les ambulàncies, quelcom que la llei restringeix.

L’ambient és molt tens. Tot i que en el seu moment el ministeri de Salut va intervenir i el SAAS es va comprometere a vigilar que la concessionària complia amb el que havia assumit, des de l’USdA es defensa que no s’ha avançat i que les condicions segueixen sent precàries, amb trajectes amb l’ambulància que no respecten els obligats descansos, amb canvis d’horaris de manera improvisada, i ara s’afegeix que no hi ha interl·locutors vàlids d’Egara perquè alguns directius es troben en investigació judicial a Catalunya per un pressumpte afer relacionat amb el ‘cas del 3%’ i és l’administradora la que assumeix provisionalment el rol de portaveu de l’empresa espanyola.

CLAUS

1. Pressumptes irregularitats en la subrogació

Els tècnics del transport sanitari no van amagar l’estiu passat el malestar "patit durant el procés de subrogació a causa de les constants irregularitats”.

2. Queixes per l’equipament reglamentari

Al setembre van dir que la planificació és irregular i no equitativa per a tots els treballadors, i l’equipament reglamentari (EPI) té mancances.

3. Intervenció per posar pau del ministeri de Salut

El ministeri de Salut, a través del SAAS, es va comprometre a tutelar i verificar el compliment de l’acord assolit entre la plantilla i la concessionària.

tracking