Fa gairebé 14 anys de l'accident mortal

La tragèdia dels Dos Valires encara no té responsables

L’asseguradora demana empara al TC per falta del dret a un judici de durada raonable

Imatge del túnel dels Dos Valires el 2009 quan es va produir l'accident.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé catorze anys després de l’accident al túnel dels Dos Valires, en el qual van morir cinc persones, encara no s’ha fet el judici per depurar responsabilitats. “És vergonyós i provoca la sensació d’impunitat entre la gent pel sentiment que no passarà res”, va exclamar ahir l’advocat Josep Anton Silvestre, que representa l’asseguradora de l’empresa on treballaven les víctimes. És per això que el lletrat ha decidit interposar un recurs d’empara per vulneració del dret a un judici de durada raonable.

Les famílies de les víctimes de l’accident, que va tenir lloc el 2009, van ser indemnitzades ràpidament després de la tragèdia a través de l’asseguradora de l’empresa, d’origen portuguès, tal com obliga la llei lusitana. L’asseguradora va intentar ser part en la causa penal que es va obrir per investigar els fets i depurar responsabilitats per l’esfondrament de l’estructura que aguantava el pont i que va provocar les morts. No va ser, però, acceptada com a part al considerar que no són perjudicats directes de l’accident.

Davant d’això, l’asseguradora va decidir iniciar una causa civil per reclamar als responsables del sinistre laboral la quantitat econòmica que es va donar a les famílies de les víctimes amb el benentès que ni els treballadors ni l’empresa van ser responsables de l’accident i per tant no s’han de fer càrrec de les indemnitzacions. L’asseguradora, però, no ha pogut ser rescabalada perquè els tribunals andorrans encara no han jutjat el cas i, per tant, no s’ha determinat qui és el responsable de l’accident. És per això que el defensor de l’asseguradora ha interposat un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional. “No és normal que encara no s’hagi jutjat un cas de fa catorze anys i en el qual van perdre la vida cinc persones”, va reflexionar Silvestre. L’advocat va indicar que desconeix en quin estadi es troba la causa, cosa que va qualificar “d’indecent”. “Crec que estic molt emparat per fer el recurs”, va opinar, i va afirmar que “per algunes causes es va molt de pressa i per d’altres, no”.

L’objectiu del lletrat és, com a mínim, “remoure la consciència de les persones” perquè “la justícia en aquest país no funciona i el que ens hauríem de preguntar realment és si hi ha interès que funcioni”. “Com a ciutadà i com a advocat d’una causa derivada no puc compartir el funcionament de la justícia”, va remarcar.

tracking