salut

Una dona de 91 anys mor per covid i dues persones estan ingressades a l'UCI

Els dos brots en residències de gent gran han suposat uns 80 contagis de coronavirus

El centre residencial Clara Rabassa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dona de 91 anys resident a Clara Rabassa ha mort afectada de covid en el brot que ha patit la residència, segons va informar el ministre de Medi Ambient i portaveu del Govern, Guillem Casal, ahir en roda de premsa a la tarda. La defunció eleva a 160 el nombre d’òbits registrats pel coronavirus des de l'inici de la pandèmia, el març del 2020.

Casal va fer balanç de l’afectació de la infecció en aquest moment, que manté 13 malalts actius a la residència Sant Vicenç d’Enclar, d’un brot que ha contagiat 47 persones. I va indicar que el brot de Clara Rabasassa s’ha tancat amb 33 positius i ja no hi ha cap cas actiu al centre.

El ministre va assenyalar que ja no hi haurà informació específica de la covid una vegada ha acabat el període d’emergència sanitària, però va destacar que el ministeri de Salut farà seguiment de l’afectació als centres sociosanitaris. La setmana passada van ingressar a l’hospital els tres pacients afectats pel coronavirus, entre els quals la difunta, que estava interna a Clara Rabassa. Fonts sanitàries van indicar ahir que no hi ha motius per a l’alarma i que no hi ha senyals que hi hagi un repunt.

Tot i això, el risc d’una nova pandèmia no està descartat. “L’amenaça de la covid no ha desaparegut, encara que el món no en vulgui sentir parlar, els governs han d’estar preparats per respondre a un ressorgiment de les infeccions”, va afirmar l’epidemiòloga de l’OMS Maria Van Kerkhove, que va dirigir l’estratègia de l’Organització Mundial de la Salut durant la crisi. I és que des de Pequín ha arribat un nou senyal d’alarma, tot i que contingut.

La variant XBB d’òmicron, que s’ha fet prevalent a la Xina, està causant 40 milions d’infeccions a la setmana i arribarà al punt àlgid a finals de juny, amb 65 milions de casos setmanals, afirma el professor Zhong Nanshan, l’expert més respectat del govern xinès en malalties respiratòries.

La situació és menys greu que el gener passat, quan després de la sobtada retirada del Govern xinès de la política covid zero, amb els seus asfixiants bloquejos per a l’economia i la societat, es va produir una explosió de casos. Aleshores hi va haver 37 milions d’infeccions al dia i un nombre indeterminat de morts.

tracking