rEPORTATGE

Les urpes d'Hisenda

Els joves youtubers han de complir una sèrie de requisits a Andorra per continuar fora del perímetre d’actuació de l’Agència Tributària espanyola.

El Rubius, un dels primers que es va instal·lar a Andorra.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre el 2021 i el 2022 nombrosos creadors de contingut espanyols per a les populars xarxes socials de YouTube i Twitch van fer les maletes per anar-se’n a Andorra. Sota aquestes condicions es van traslladar El Rubius, Auronplay, Lolito Fernández, ByTarifa, ByViruZz, Sara Biyín, PokeR988, Alexby, Aroyitt, TheGrefg, Ampeter, ElMiillor, 8cho, Invichtor, Irina Isasia, Vicens, Fargan, Agustín 51, Widler Soldier, Patry Jordán, Àngela Mármol, Esttik, Shooter, Exi, Mónica Morán, Corbacho, Gigiis, Oscarito, Eidan, Willyrex, Vegetta, Logan G, Salva, Iris Terés, Itarte Vlogs, Las Ratitas, Torete, ByAbeel i sTaXx.

Ara si disposen d’immobles o d’altres actius que comportin un rendiment, la tributació es farà al país d’origen i no on viuen. Com a exemple, “tenir un immoble al seu nom, encara que després no hi visquin, haurà d’abonar-se l’impost sobre la renda dels no residents (IRNR) i fins i tot el corresponent impost sobre béns immobles (IBI)”, segons Merca2.

Per a aquests casos, l’Agència Tributària segueix els criteris tradicionals de territorialitat i pagament, encara que aquest últim només és aplicable respecte de les rendes per a les quals s’estableixi expressament. D’aquesta manera, els residents a Andorra que obtinguin rendiments derivats d’activitats econòmiques al territori espanyol hauran de fer comptes d’aquests ingressos amb l’Agència Tributària.

Per exemple, si un youtuber ha emprès un negoci a Espanya, haurà de passar per la finestreta d’Hisenda, independentment de si resideix a Andorra o a un altre país. Això sí, sempre que s’hagi establert el negoci de manera permanent a Espanya.

L’Agència Tributària permet exempcions, com els rendiments derivats d’instal·lació o muntatge de maquinària o instal·lacions procedents de l’estranger quan aquestes operacions el realitzin el proveïdor i el seu import no excedeixi el 20% del preu d’adquisició. “No es consideraran rendiments obtinguts en territori espanyol els satisfets per raó de compravendes internacionals de mercaderies, incloses despeses accessòries i comissions de mediació”, segons recorda el fisc.

En el cas de prestar serveis utilitzats en territori espanyol, si és per assistir a activitats econòmiques realitzades es consideraran rendiments obtinguts a Espanya i hauran de passar davant dels ulls de l’Agència Tributària a la Renda 2022. En el cas dels youtubers, com a artistes i esportistes, si obtenen rendiments per la seva actuació personal a Espanya, fins i tot si és per una altra persona o entitat diferent, han de tributar.

tracking