rEPORTATGE

Eurovisió 2024?

El retorn d’Andorra a Eurovisió és una incògnita des que el país es va retirar el 2010. Malgrat els clams al respecte, no hi ha notícies per part de RTVA.

Susanne Georgi va representar Andorra a Eurovisió el 2009.Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El possible retorn d’Andorra a Eurovisió és objecte de debat des que el país es va retirar el 2010 i, una setmana després que se celebrés el festival de la cançó d’enguany, s’ha tornat a obrir la veda de si el Principat participarà en el festival de 2024. Susanne Georgi, la darrera representant d’Andorra a Eurovisió, ha estat aquests dies reivindicant públicament que el país ha de tornar a participar-hi. “És l’esdeveniment cultural més important d’Europa i és una pena que Andorra no hi sigui”, explica al Diari. Per la seva part, Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA), que és qui se n’encarregava de la participació, ha dit que no farà declaracions sobre el tema perquè no hi ha novetats.

Andorra va debutar a Eurovisió el 2004 i, després de sis participacions consecutives, en les quals en cap va passar a la final, es va retirar per raons econòmiques el 2010. Susanne Georgi va representar el Principat a Eurovisió el 2009, el darrer any en què es va participar, amb la cançó La teva decisió. “És una cosa que no podem perdre com a país, sobretot per la publicitat que ens dona participar-hi de cara a la resta d’Europa”, reivindica l’artista.

En anteriors ocasions, l’antic director de RTVA, Xavi Mujal, es va posicionar públicament. “El redimensionament de personal i financer de l’empresa fa impossible la participació en projectes d’aquestes magnituds, quedant fora dels nostres objectius”, argumentava el maig de 2022. Ara bé, Georgi assegura que “hi ha moltes empreses privades que volen participar-hi” i ella mateixa en diverses ocasions hauria trobat els diners necessaris.

Mònica Bonell, ministra de Cultura i Esports, tampoc té novetats sobre la voluntat de RTVA de tornar a participar en Eurovisió. “Tot el que sigui difondre el català i la cultura andorrana és benvingut, però en aquest cas s’ha de valorar el que comporta aquesta participació”, conclou.

tracking