Govern

Espot demana als ministres “no allunyar-se de la gent”

El cap de Govern destaca la proximitat com la clau per afrontar els reptes de la legislatura

Els ministres i als càrrecs del Govern abans de jurar el càrrecFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou Govern de Xavier Espot ja està constituït. Els onze ministres de l'executiu demòcrata i els alts càrrecs han jurat aquest migdia en un acte que s'ha celebrat a la sala d'exposicions del Govern al Parc Central.

En la seva intervenció Espot ha demanat, després de citar a Voltaire, la “proximitat” de la política andorrana i ha demanat al seu equip “no allunyar-se de la ciutadania” pel fet d’haver estat nomenats ministres. El cap de Govern ha insistit en posar perspectiva i pensar a llarg termini amb l’objectiu “de deixar una empremta” així com “una Andorra millor després del nostre pas” iha remarcat que hauran de fer front "al previst, a l'imprevist i fins i tot a l'imprevisible".

El cap de Govern s'ha referit al discurs a les qualitats dels ministres i alts càrrecs que ha escollit per acompanyar-lo en aquest segon mandat. De la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha destacat "el coratge i la humanitat" i del titular de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, ha assegurat que "poques persones el poden igualar en visió estratègica, humanística i en experiència".

Espot ha manifestat que el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, "és emprenedor i no ha perdut el contacte amb la realitat" en els anys que porta com a ministre. Del titular de Finances, Ramon Lladós, ha subratllat que té una dilatada experiència professional en el sector de les finances i un perfil tècnic, com també el té la ministra d'Afers Exteriors, Imma Tor, que ha assenyalat té per la seva carrera professional en l'àmbit diplomàtic i en la Francofonia "unes cartes credencials més que notables".

La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, destaca segons el cap de Govern "pel rigor i la capacitat de treball i ha estat una gran companya de feina", ja que ha recordat que va treballar sota les seves ordres a la Batllia i després ella va ser secretària d'Estat quan ell va ser ministre. Del nou titular de Territori i Urbanisme, Raül Ferré, ha ressaltat "la bonhomia i franquesa" incidint que ha estat un dels artífexs dels acords entre DA i Ciutadans Compromesos "que tan bons fruïts han donat i han de donar". I Trini Marín, que repeteix com a ministra de Funció Pública i assumeix també Afers Socials, ha afirmat que és "propera i des de la discrecció i la humilitat" ha acumulat un ampli bagatge en el servei públic.

Xavier Espot ha indicat que la titular de Salut, Helena Mas, ha fet l'evolució natural des de secretària d'Estat a ministra i que "és la persona idònia per vetllar per l'interés públic des de l'àmbit de la salut" i té "gran capacitat de treball en equip". A Guillem Casal, ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i portaveu del Govern, s'ha referit per lloar "la lleialtat, el talent per la política i els afers públics i qui millor que ell per ser la veu del Govern". I de laministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, ha asseverat que "no té rivals" en experiència política i en ser "ferma en defensar els valors".

L'acte de presa de possessió també ha estat per als secretaris d'Estat que depenen del cap de Govern. Landry Riba repeteix al capdavant de les Relacions amb la UE i Espot ha destacat que "sap traduir a paraules planeres els conceptes tècnics". Del secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, ha assegurat que arriba "avalat pels coneixements tècnics, l'experiència i la visió de futur". I de Marc Rossell, secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, ha dit que "és un dels millors exemples del talent i esperit de servei públic".

Per a Espot, la nova cap del Gabinet del cap de Govern, l'exministra Sílvia Calvó, "ha deixat el llistó molt alt a Medi Ambient i sap fer possible l'equilibri entre tradició i modernitat". I d'Ester Fenoll, que repeteix com a secretària de Govern ha destacat la capacitat organitzativa i "l'habilitat per fer fàcils coses difícils" i ha manifestat que té una "tasca ingrata, no sempre prou ben reconeguda".

tracking