composició del govern

Govern monocolor amb la Unió Europea de fons

Espot configura l’executiu amb onze ministeris i atorga Afers Socials i Funció Pública a Marín

Govern monocolor amb la Unió Europea de fons

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va anunciar ahir la composició del nou executiu, que finalment serà monocolor i amb el repte de l’acord d’associació amb la Unió Europea de fons. En total, el nou Govern estarà configurat per onze ministeris i diverses secretaries d’Estat, de les quals tres dependran directament del líder demòcrata i tindran presència al consell de ministres. Seran la secretaria d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, amb Landry Riba de nou al capdavant; la de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, amb David Forné, i la de Transformació Digital i Telecomunicacions, amb Marc Rossell. Espot va avançar que més endavant es crearà la secretaria d’Igualtat i Participació Ciutadana, que també dependrà del cap de Govern, però el nom de la persona que la liderarà encara no s’ha tancat. A aquest equip s’hi sumen Sílvia Calvó i Maria Ubach com a responsables del gabinet del cap de Govern. Fer pinya sota “un mateix equip” té com a objectiu “donar un missatge clar de cara a Europa” en el darrer tram de les negociacions i pel que fa a temes claus com ara el manteniment de FEDA i Andorra Telecom. “El manteniment dels monopolis públics serà el gran escull de la negociació amb la Unió Europea”, va assegurar Espot.

En aquesta línia, va destacar el coneixement de Riba del dossier, però també el d’Ubach i el de qui serà ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, i la “cooperació que hi haurà entre tots, que farà que aconseguim el millor acord possible”. Així mateix, també va destacar l’experiència de Calvó per ajudar amb les converses sobre FEDA i a donar un cop de mà amb la secretaria de Transició Energètica, Transports i Mobilitat. L’engranatge, per tant, està molt centrat a reforçar les converses a Brussel·les i, per això, quan la negociació finalitzi “tindrà sentit un replantejament”.

Pel que fa a la resta de noms de la composició del Govern, Espot va confirmar els que ja havien transcendit i per al dubte que encara planava sobre Afers Socials va anunciar que finalment serà Trini Marín qui n’assumirà la responsabilitat, juntament amb Funció Pública. Finalment, no hi haurà cap membre d’Acció dins de l’executiu després que l’entorn de Demòcrates rebutgés incloure Ferran Costa i que la resta de candidats tampoc convencessin Espot. Un altre punt que es va revelar és que el portaveu serà el responsable de la cartera de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, una persona, va destacar el cap de l’executiu, “de la meva màxima confiança” i que per la seva tasca com a cap de gabinet fins ara “té una visió transversal”.

Pel que fa a la resta de ministeris, com ja s’havia anunciat, Conxita Marsol serà la número dos de l’equip amb Presidència, Economia, Treball i Habitatge; Ladislau Baró es responsabilitzarà del nou ministeri de Relacions Institucionals i assumirà també Educació i Universitats; Jordi Torres serà ministre de Turisme i Comerç, i Ramon Lladós, fins ara responsable d’auditoria interna a Crèdit Andorrà, es responsabilitzarà de Finances. Imma Tor “torna a casa i es posa al servei del Govern” per liderar el ministeri d’Afers Exteriors. Ester Molné es posarà al capdavant de Justícia i Interior, i Raül Ferré de Territori i Urbanisme, amb l’objectiu d’integrar també el repte del creixement urbanístic dins de les responsabilitats de la cartera. El ministeri de Salut serà per a Helena Mas, i Cultura, Joventut i Esports per a Mònica Bonell. Ester Fenoll repetirà com a secretària general i Maria Marina, com a cap de protocol.

El cap de Govern va destacar que la composició honora diversos compromisos que el partit va contreure en campanya, entre els quals el fet que és “paritari com a mostra que hi ha gent igual de vàlida entre els homes i les dones”. En aquesta línia, va destacar que sis de les set parròquies hi estan representades, fet que “és una mostra de la nostra implementació a tot el país”, i que també “assoleix un equilibri entre la part més política i més tècnica”.

Fer front als reptes

La composició del Govern ha de permetre, en paraules del cap de l’executiu, “fer front als reptes” amb garanties. Més enllà de l’acord d’associació amb la Unió Europea, el demòcrata va destacar el paper que tindran ministres com Baró o Tor. En el cas del primer, el líder taronja va voler destacar que la creació d’un ministeri de Relacions Institucionals no tan sols té com a finalitat afrontar el relleu del Copríncep episcopal en temes tan delicats de fons com la despenalització de l’avortament, sinó també la relació amb els comuns amb els canvis que caldrà fer pel que fa a la reordenació urbanística i reforçar els lligams amb els grups parlamentaris. Així mateix, va defensar que el fet que Baró assumeixi Educació no és un menysteniment cap a aquesta matèria, tal com reivindicaven els professionals de la docència, però tampoc es va mostrar tancat a incorporar una secretaria d’Estat que doni suport al ministre de Sant Julià de Lòria.

En la mateixa línia es va pronunciar pel que fa a Igualtat, destacant que el fet que depengui d’una secretaria d’Estat que penja directament del cap de Govern demostra la importància de la matèria i no a la inversa. “Demano que ens donin un vot de confiança i no precipitar-nos”, va apuntar Espot amb referència a les crítiques de les associacions pel fet que la cartera ja no formi part d’un ministeri.

Pel que fa a Afers Exteriors, el líder de l’executiu va defensar que, malgrat no ocupar-se directament del repte de l’acord amb la Unió Europea, Imma Tor “continuarà amb la feina feta per Ubach per reequilibrar les relacions amb el país veí del nord”.

PRIMERA VISITA AL COPRÍNCEP EPISCOPAL

El cap de Govern, Xavier Espot, es va desplaçar ahir fins al Palau Episcopal, a la Seu d’Urgell, per mantenir la primera reunió institucional amb el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives. La trobada va ser de caràcter cordial i durant la reunió el cap de Govern va comentar amb el Copríncep les prioritats del nou mandat, així com els reptes que ha d’encarar el país, segons va informar ahir l’executiu en un comunicat.

tracking