x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
restauració

La propina, un costum a la baixa

El sector veu difícil que la propina a l’americana, cada cop més present, per exemple, a Espanya, es pugui implantar a Andorra
Les propines acostumen a ser escasses a la majoria dels establiments.

Les propines acostumen a ser escasses a la majoria dels establiments.

Les propines acostumen a ser escasses a la majoria dels establiments.

Fernando Galindo
Actualitzada 08/05/2023 a les 11:09
La propina a l’americana ha començat a popularitzar-se darrerament en restaurants i bars d’algunes grans ciutats espanyoles. Alguns establiments suggereixen, quan lliuren la factura, que es pagui entre un 5% i un 10% més del que s’ha consumit. Evidentment no es tracta d’una obligació per als clients, però sí que aquests es veuen, d’alguna manera, forçats a mostrar el seu agraïment en cas que considerin que han rebut un bon servei. Això crea polèmica, ja que hi ha persones que consideren que no s’ha de deixar propina per als cambrers perquè aquests tinguin d’aquesta manera un complement al seu salari. D’altres opinen que són els propietaris els que han d’apujar el salari dels seus empleats, i no que la remuneració depengui, almenys en una part, de la voluntat dels clients.

A Andorra sembla que, de moment, encara estem lluny que la propina a l’americana pugui ser present, ni que sigui incipientment. I és que, segons comenten fonts del sector de la restauració, la realitat és que els clients deixen cada vegada menys diners en concepte de propina, segurament influïts per la crisi derivada de l’elevat nivell de vida, que complica a molts ciutadans poder arribar amb facilitat a final de mes. Aleshores, si en moltes ocasions, després d’una consumició, el client ni tan sols deixa uns cèntims per arrodonir el preu, difícilment se li pot demanar que acabi pagant un percentatge del tiquet per aquest concepte. Tal com explica l’expresident de l’Associació de Bars, Heiko Kichner, un bon coneixedor del sector, “cada vegada hi ha menys propines, i el cert és que la crisi es nota. Abans molta gent deixava els cèntims que sobraven del preu de la consumició, però ara ni això”. Segons manifesta, aquest fet no passa en altres activitats, com per exemple la de guia turístic, en la qual els usuaris sí que acostumen a recompensar les persones que s’hi dediquen. “Si treballes en la restauració no pots estar pensant en la propina, perquè el més segur és que no representi una quantitat gaire important”, afegeix Kichner. D’aquesta manera, segons afirma Kichner, el cert és que el pot destinat als empleats de bars i restaurants, que s’acaba repartint habitualment entre tot el personal, és cada vegada més minso, i es pot situar de mitjana entre 50 i 100 euros, tot i que també és cert que, en els casos d’establiments de més categoria, alguns treballadors poden arribar a percebre entre 300 i 500 euros per aquesta via. A més a més, el fet que cada vegada es pagui més freqüentment amb la targeta bancària contribueix també a fer que molts clients s’ho pensin encara més a l’hora d’afegir un extra a la factura. “No crec que a Andorra es pugui implantar la propina a l’americana”, conclou Kichner.

Aquesta és també l’opinió del propietari de Can Manel, Carles Flinch, que ha constatat que el vell costum que existia de deixar propina ha anat clarament a la baixa els últims anys. “Alguns clients en deixen, però habitualment és molt poc”, assenyala, i subratlla que, per tant, “la propina a l’americana és un model que té poc recorregut a Andorra”, tot i que tampoc descarta que en el futur hi pugui arribar. Per a Flinch, han de ser els consumidors els que, de manera voluntària, decideixin si acaben aportant o no una gratificació pel servei, que en tot cas al seu local es reparteix “entre tot el personal, des dels cambrers fins a la dona de fer feines”.
Etiquetes
  • #15 Aigua
    (08/05/23 14:54)

    El primer que sha de fer es oferir de manera obligatòria aigua de l'aixeta com fan a frança pels clients que la vulguin. Hi ha una cadena de restauracio a l'avinguda meritxell que cobren 2,50 per ampolleta aigua i es queden ben contents. Les families amb nens se n'adonen quan paguen el compte. 

    Respondre
  • #14 Andorrana
    (08/05/23 13:52)

    JO NO HI ANIRE A CAP LLOC ON LA PROPINA SIGUI OBLIGATORIA. Dono si vull pero obligada res de res. Que us heu pensat. Em dona igual el que facin a america o  a la xina.

    Respondre
  • #13 Aigua
    (08/05/23 11:50)

    DEK va dir..
    El tema de l'aigua a andorra és indignant. Si em cobres l'aigua porta una ampolla precintada, si es filtrada ha de ser gratis. Jo faig el mateix, si em cobren l'aigua no hi ha propina i possiblement no tornaré. No m'agrada sentirme timat. A més la porten filtrada i no és ni de llitre.

    Respondre
  • #12 DEK
    (08/05/23 11:02)

    A part del servei jo tinc en compte això: si em cobren el cobert o si quan demano aigua em porten aigua de l'aixeta filtrada i em cobren més de 2 euros. Si és així, ja crec que els hi deixat molta propina i no cal tornar a escurar-se les butxaques

    Respondre
  • #11 Andorrà
    (08/05/23 10:41)

    És el que té si cada dia tot és més car i el servei es pitjor... (com a mínim allà on acostumava a anar).

    Respondre
  • #10 Guineu
    (08/05/23 10:00)

    Van a la baixa, al igual que la qualitat del servei entregat.

    Respondre
  • #9 Manel
    (08/05/23 09:58)

    A la majoria de països on la propina es obligatoria es perquè la propina es el salari del cambrer, o bona part.
    Ara l'hostaleria prétendra que siguem nosaltres qui paguem els sous dels empleats?
    Aneu a la vía a pastar fang, colla d'empresauris! I comenceu ja a millorar la qualitat del servei, que dóna entre pena i fàstic!

    Respondre
  • #8 Nyap
    (08/05/23 09:27)

    Per rebre propina cal fer un BON servei, servir BON menjar i en definitiva fer passar una experiència agradable.
    La propina no cau quan només es limiten a portar plats a taula i prou (en el millor dels casos) o quan et serveixen de males maneres.

    Sous dignes, horaris i dies de descans dignes, formació. És el minim per tenir uns cambrers contents i treballant correctament.

    Respondre
  • #7 Ridicul
    (08/05/23 09:17)

    Jo vivia a EEUU i era un caxondeo tenir que deixar un 15% obligatori havent menjat fatal.
    El que ha de fer el cambrer es cobrar més del restaurant.

    Respondre
  • #6 Ahaaa
    (08/05/23 09:15)

    Començare a donar propina quan donin un bon servei. El servei de restauració aquest país es nefast i fa vergonya. 

    Respondre
Veure’n més
15
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts