CONSEqüències dels resultats del 2a

Liberals descarta pactar amb DA a les eleccions comunals

El partit està “decebut” després que l’acord amb Espot als comicis generals “no s’hagi respectat” i ara per ara veu impossible reconciliar-se de cara al desembre

El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, i la cònsol menor, Eva Choy, junts en un acte del comú.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els liberals estan “fortament decebuts” pel tracte rebut per part de DA després del resultat de les eleccions generals. Diversos membres del partit presidit per Jordi Gallardo afirmen que els demòcrates “no han respectat” l’acord signat, segons el qual anaven junts a les llistes territorials d’Andorra la Vella, Ordino i Sant Julià, i acceptaven ser el número tres a les dues primeres parròquies amb el benentès que, si guanyaven, un dels dos titulars seria ministre i per tant el tercer de la llista entraria al Consell General. L’objectiu de L’A era, amb aquest pacte, poder fer grup parlamentari propi. Finalment, però, aquesta situació només es produirà a la capital amb l’entrada de Conxita Marsol al Govern, fet que deixarà el partit amb tan sols un parlamentari, que estarà com a no adscrit. Aquest és el motiu pel qual els liberals d’Ordino són els que més malament s’han pres la decisió de DA. Tot plegat ha provocat que, com a mínim a hores d’ara, pensar a renovar el pacte actual per a les eleccions comunals sigui impossible. “Ara mateix la realitat és que s’ha trencat la relació i l’objectiu de cara al desembre és anar sols”, va indicar un membre del partit.

Els liberals tampoc amaguen que el partit ha tingut uns mals resultats i que en el congrés del 22 de maig vinent s’hauran de renovar els càrrecs de l’executiva. Per tant, qualsevol decisió de cara a les comunals també dependrà del tarannà dels nous responsables de la formació. Sigui com sigui, els ànims han quedat molt tocats i la reconciliació amb DA de cara a la crida a les urnes del desembre es veu inviable. “Dependrà de com evolucioni tot, però és clar que a data d’avui no hi haurà pacte”, van comentar les fonts.

ACABAR EL MANDAT

Una opinió que van compartir també Eva Choy i Gerard Estrella, que treballen conjuntament amb DA i SDP a les majories comunals d’Ordino i Andorra la Vella, respectivament. Tots dos han decidit mantenir-se dins del comú i acabar el mandat “amb la composició que van votar els ciutadans”. Asseguren que és una tasca possible perquè en l’àmbit personal no hi ha mal ambient amb ningú i fins ara la feina ha funcionat bé, com també ho ha fet a nivell del Govern de coalició, van afegir. “Respectem l’acord que es va fer fa quatre anys i tenim el compromís de dur a terme el projecte”, va indicar Choy. Per la seva banda, Estrella també va remarcar que “seguirem treballant fins al desembre tal com vam ser escollits i com ens vam comprometre, independentment dels colors polítics”.

No van amagar, però, el malestar per com s’ha desenvolupat el pacte amb Demòcrates a les eleccions generals i van descartar, com altres companys de partit, que a hores d’ara pugui ser possible plantejar un acord comunal amb el partit de Xavier Espot per al desembre. “El comitè parroquial està disgustat pel que ha passat a les generals”, va reconèixer la cònsol menor d’Ordino, que va recordar que el “pacte incloïa que una de les dues titulars de la llista territorial anés de ministra i que el Marc [Galabert] entrés al Consell General”. “Els resultats de Liberals no van ser els esperats, però la territorial es va guanyar perquè anàvem conjuntament”, va defensar Choy. Per tot plegat, “el comitè d’Ordino treballa en altres escenaris” de cara als comicis comunals que no inclouen els taronges. De fet, la política ordinenca va detallar que inicialment la relació amb DA era tan bona que es considerava que no era ni necessari posar per escrit el pacte electoral. Finalment, però, es va optar per posar negre sobre blanc i signar-lo i “al final no s’ha complert i això sap greu”, va deixar clar.

El conseller de Sostenibilitat i Innovació d’Andorra la Vella, per la seva banda, va apuntar que “no ho puc dir del cert perquè en pocs dies hi haurà una nova executiva i haurà de decidir, però en aquests moments és clar que no podem anar junts” amb DA. “La intenció a partir d’ara serà la de fer llistes al màxim de parròquies”, va considerar Estrella, que va remarcar que “sempre que hi hagi l’opció anirem sols”. En aquesta línia, Estrella va recordar que “hi ha comitès molestos perquè tenien la capacitat de fer llista i no la van poder fer pel pacte”.

tracking