el pacte dona llibertat de vot als consellers

L'acord entre el PS i Concòrdia no va més enllà del debat d'investidura

Salazar justifica la decisió per salut democràtica i admet que el partit no l’ha validat

Cerni Escalé i Judith Salazar durant la roda de premsa d'ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, es presentarà a la investidura a cap de Govern en la sessió que se celebrarà dimarts i dimecres de la setmana vinent al Consell General. Ho podrà fer gràcies a l’acord amb el grup socialdemòcrata, ja que, segons el reglament, perquè un candidat pugui optar al debat ha de tenir el suport d’una cinquena part del Consell General, que representa 5,6 consellers, i Concòrdia només té cinc parlamentaris. Amb els tres del PS, però, Escalé podrà presentar-se malgrat que “ningú s’enganyi, Xavier Espot serà el nou cap de Govern”, va bromejar ahir el líder de Concòrdia, recordant que DA té majoria absoluta.

En una roda de premsa conjunta, els responsables dels dos grups, Cerni Escalé i Judith Salazar, van coincidir a destacar que l’acord permetrà “tenir una segona veu” al debat d’investidura per “salut democràtica”, però que no implica cap altre pacte més enllà i ni tan sols condiciona el vot del PS per investir Escalé. “És un acord sense cap contrapartida”, va afirmar el conseller de Concòrdia.

Pel que fa a les eleccions comunals del desembre, la consellera socialdemòcrata va deixar clar que els possibles pactes que es puguin dur a terme els haurà de decidir la nova executiva del partit, que s’ha de decidir el proper 20 de maig, recordant que el partit es troba en un procés “d’impàs”. En aquest sentit, també va exposar que la decisió de donar suport a Concòrdia perquè pugui presentar-se al debat d’investidura l’han pres els tres consellers generals, i “no ha sigut una decisió que s’hagi pres a nivell de partit perquè estem en un impàs” tot i que “s’ha compartit amb membres de l’executiva”.

“És un exercici de salut democràtica sentir una altra veu i des de la socialdemocràcia sempre hem defensat el debat”, va deixar clar Salazar. En la mateixa línia, va afegir que també SDP, companys de la candidatura amb la qual han aconseguit els tres escons, “es troba en aquest impàs”. “Seran les noves executives dels dos partits les que decidiran si el pacte es revalida i si se n’han de fer d’altres o no”, va indicar la parlamentària del PS.

En tot cas, tant per Concòrdia com pel PS l’acord per al debat d’investidura ha de servir “per veure quins punts en comú tenim com a oposició”. “Més enllà del discurs d’Espot, el de DA és un projecte del qual ens diferenciem fortament PS i SDP i volíem explorar i facilitar un discurs alternatiu i plantejar els espais on podem treballar de manera conjunta”, va considerar Salazar. Per la seva banda, Escalé va opinar que “serà un acte de ficció però pot ser fèrtil per contraposar models de país”, fent referència al fet que tot i presentar-se, el resultat és clar perquè DA té majoria. El pacte es va forjar a través d’una “conversa informal” entre Escalé i Salazar, segons va detallar el primer, “i ens va engrescar saber que tindríem el suport del PS”, va explicar el membre de Concòrdia. Així mateix, Cerni Escalé també va afegir que “no hem pactat cap punt específic” sobre el discurs d’investidura, si bé va voler agrair “la generositat política” del PS, i va afirmar que compartirien abans l’escrit amb els socialdemòcrates per cortesia.

tracking