L'assassí confés de Vila ha de complir 25 anys en un centre psiquiàtric

El Superior ratifica la sentència de Corts i manté la mesura d’internament i la durada

Agents de policia al domicili on es va perpetrar el crim.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sala penal del Tribunal Superior ha rebutjat els recursos interposats per les acusacions particulars i la defensa de l’autor confés de l’assassinat d’un empresari d’origen francès al seu domicili, a Vila, el setembre del 2020, i ha ratificat els 25 anys d’internament en un centre psiquiàtric que havia dictat el Tribunal de Corts. La segona instància no ha acceptat ni la revocació de l’eximent completa de la responsabilitat penal que reclamaven els advocats de la família de la víctima ni tampoc abreujar la mesura d’internament, que era el que pretenia la defensa.

La segona instància comparteix que l’home d’origen togolès no era responsable dels seus actes degut al greu trastorn mental que pateix i que en aquell moment no es tractava. Per això es dicta una mesura d’internament, no de presó. Un internament que paradoxalment s’està complint al mateix centre penitenciari de la Comella, tot i que en un mòdul separat dels presos. Les acusacions particulars havien reclamat que els 25 anys fossin d’empresonament tradicional entenent que la malaltia mental no havia alterat de manera total, sinó només parcial, la capacitat de l’acusat de discernir sobre els seus actes. El lletrats de la família de l’empresari, que havia estat cap de l’autor confés del crim, van defensar que la preparació del crim i tal com va actuar la nit dels fets –agafant un pal de fusta o un martell tàctic abans de sortir de casa, cridant un taxi per fer-se portar fins a Encamp i acabar de fer el camí fins al domicili caminant, van citar– contradeien que fos una persona amb les capacitats anul·lades. Cal recordar que el processat va acudir fins al domicili de l’excap a qui feia mesos que assetjava, es va colar a l’interior i va agredir-lo a cops per després ruixar-lo amb un líquid inflamable per calar-li foc. Va fugir de la casa, però va acabar entregant-se a la policia després d’informar del lloc on era.

Però el Superior comparteix amb el Tribunal de Corts i també amb la Fiscalia que el deliri que patia l’autor confés del crim, les veus que sentia que l’instaven a acabar amb la vida de la víctima, van ser el detonant dels fets. Per això la resolució comparteix que la mesura que s’ha de dictar contra l’home és la d’internament en un centre psiquiàtric penitenciari. Un internament que ha de ser de 25 anys i no pas més curt com reclamava la defensa –va demanar una forquilla d’entre 5 i 15 anys– i que ara per ara seguirà complint a la Comella, malgrat els intents de l’administració de traslladar-lo a un psiquiàtric penitenciari pròpiament dit.

tracking