salut

L'associació de malalts de fibromiàlgia vol una “ruta assistencial”

L’associació de malalts amb fibromiàlgia espera que aviat hi hagi una “ruta assistencial”

La CASS va va anunciar fa uns dies una codificació pròpia per a la fibromiàlgia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un abans i un després. Això és el que suposa per als malalts de fibromiàlgia el fet que a partir d’ara aquesta malaltia estigui inclosa dins de la taula de patologies. Aquesta és una vella reivindicació de l’Associació de Malalts Reumàtics, Fibromiàlgics i de Fatiga Crònica (Amare), i segons el president, Manel Fernández, el fet que la malaltia tingui a partir d’ara una codificació pròpia, tal com va anunciar fa tan sols uns dies el consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), representa “la culminació de gairebé vint anys”. “Tenim moltes coses a demanar, però la primera i la primordial era el reconeixement de la malaltia, cosa que hem assolit ara”, va explicar el president de l’asso­ciació.

La intenció dels dirigents d’Amare és “fer més passos”, juntament amb el ministeri de Salut i del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, per “fer front als reptes de futur, i que els pacients puguin rebre a partir d’ara cada vegada una millor atenció. D’aquesta manera es pretén potenciar l’entitat aconseguint el màxim de socis, després que la pandèmia del coronavirus fes que gairebé no mantingués cap activitat. Així mateix, entre els objectius a assolir, “després del pas més important que estàvem esperant”, Fernández va esmentar que una de les necessitats és dotar el país d’una ruta assistencial en aquesta matèria per tal que els malalts puguin ser atesos a Andorra en totes les fases d’aquesta patologia. De fet, segons va assenyalar el president de l’associació, a final del març de l’any 2020 ja estava a punt un document d’aquestes característiques elaborat amb el ministeri de Salut i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària. “Es important que els pacients puguin ser diagnosticats a Andorra perquè no tothom es pot desplaçar a fora, així com que tot­hom pugui ser atès”, va afegir Fernández.

Una altra de les conseqüències que tindrà el reconeixement d’aquesta malaltia és que serà més fàcil que pugui donar lloc a una pensió d’invalidesa i, a conseqüència, a una prestació econòmica, una cosa bastant complicada fins al moment si no era per una resolució de la justícia.

Igual que passa amb altres malalties, es desconeix exactament, quantes són les persones afectades, tot i que es calcula que de la mateixa manera que passa en altres països, suposa prop del 4% de la població. Això vol dir que aproximadament 3.200 persones pateixen aquesta malaltia. I és que, segons va explicar Fernández, “aquesta és una malaltia poc coneguda i la majoria dels afectats no surt al carrer i ho diu, sinó que ho amaga dins el seu entorn o de la família”, una realitat que espera que pugui canviar amb la nova consideració d’aquesta patologia. “Esperem que a partir d’ara la gent tingui la valentia de dir-ho”, va explicar Fernández, tot destacant la importància que hi hagi una visibilització en l’àmbit social d’una malaltia que molt sovint fins ara ha estat amagada per aquells que la pateixen”. I és que fa tan sols uns anys “encara hi havia alguns metges que no creien en la fibromi­àlgia”.

tracking