Protecció de dades

La baixa d'una inspectora deixa sota mínims l'APDA

La treballadora nomenada pel Consell General va iniciar la feina amb teletreball sense el permís de la directora

La presidenta de l'APDA, Resma Punjabi.APDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) no dona a l’abast per fer front al volum de feina, que s’ha triplicat des que va entrar en vigor el 17 de maig la Llei qualificada de protecció de dades, que obliga a incorporar normativa europea. Però a banda de la pròpia feina, aquest organisme es troba des de fa temps amb un conflicte paral·lel sense tenir una explicació clara, com és l’absència contínua d’una de les inspectores, que no es va incorporar al lloc de treball i que després ha anat acumulant baixes mèdiques fins a l’actualitat.

Es tracta d’un càrrec de confiança i va ser designada pel Consell General. Des del 17 de novembre del 2021 no se l’ha vist per les dependències de l’APDA. Va decidir fer teletreball sense el consentiment explícit de la presidenta de l’agència, Resma Punjabi, i el 12 gener del 2022 va agafar la primera baixa de vuit dies, després 15, dos mesos i fins a la data, sense donar explicacions ni respondre als requeriments de la seva superiora, que no entén aquesta actitud i que fuig de prejutjar aquesta persona sobre si vol o no vol treballar, però no amaga el disgust pel que considera “poc compromís amb la feina assignada”. La presidenta recorda que “se li va demanar si necessitava ajuda per a una millor adaptació i no va contestar, simplement va presentar una baixa mèdica”.

Punjabi remarca que disposa només d’un equip de quatre persones (ella mateixa, un tècnic administratiu i dos inspectors) i que va fer arribar aquesta problemàtica el mes de maig al Consell General amb l’esperança d’aconseguir un substitut.

La situació, lluny de veure una solució, es complica. El 12 d’abril va finalitzar la baixa mèdica i el dia 19 una persona de confiança de la inspectora va entregar una altra baixa, però només signada pel metge i no per la CASS, i va avisar que aniria per llarg. A la parapública no hi figura ara ja en baixa laboral, i des de l’APDA no hi troben cap explicació lògica, ja que la inspectora no respon a les trucades.

La inspectora és un càrrec de confiança i no està sotmesa al Codi de relacions laborals. Només se la pot destituir en uns supòsits que figuren a la Llei de protecció de dades i la via més plausible sembla que hauria de ser per sentència judicial i sempre per iniciativa del Consell.

Punjabi lamenta que no hagi tingut l’oportunitat de tenir un contacte proper, “simplement va començar a fer teletreball al desembre i al gener va anar recopilant baixes mèdiques, no es va presentar al lloc de treball”.

La responsable de l’APDA assegura que no se li va donar cap tipus de permís i “no es va comprometre amb el càrrec”, i detalla que la tasca de les inspectores és verificar les denúncies dels usuaris, i que en el cas d’aquesta treballadora “no va agafar cap procediment de feina ni va entrar mai al servidor”.

La presidenta de l’agència insiteix que amb un equip de tres persones i una llei acabada d’aprovar “hi ha feina molt intensa, comencem de zero amb una gran aposta per la digitalització”. Ara mateix queda per cobrir l’àrea d’internacional i la de comunicació. Punjabi és contundent: “L’agència necessita una àrea d’inspecció més potent, tant per la nova llei com per l’increment de les consultes.”

En la problemàtica concreta de la inspectora, la responsable precisa que “totes les baixes es van perllongant i no hi ha manera de fer una planificació i organitzar la feina coordinadament”.

L’informe de l’informàtic avala que la inspectora no s’ha connectat mai al servidor ni ha fet servir el seu correu electrònic, per la qual cosa va tornar el seu ordinador a l’agència. Punjabi va exposar la situació als grups parlamentaris per intentar fer veure que no és cap caprici reforçar l’àrea d’inspecció. La presidenta no té mecanismes per obrir cap expedient sancionadors i tampoc vol prejutjar si la inspectora vol treballar o no.

DESTITUCIONS MOLT DELIMITADES

La llei dicta que els membres de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades perden la seva condició per les causes següents: defunció; per renúncia expressa, feta per escrit, davant del síndic general; per finalització del termini del seu mandat; per inhabilitació per a l’exercici dels drets polítics declarada per decisió judicial ferma; per condemna mitjançant sentència ferma a causa de delicte, o bé per incompliment de les obligacions del càrrec, declarada per decisió judicial. Per tant, si hi hagués un abandonament de les seves funcions s’hauria de pronunciar la justícia.

tracking