rEPORTATGE

Boda a cal notari

Els notaris ho tenen tot a punt per oficiar els primers casaments, que ja se’ls permet legalment. Tot menys l’honorari regulat pel Govern.

Una boda al comú d'Ordino, l'any 2000.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els notaris andorrans estan preparats per donar fe dels primers matrimonis que oficialitzen. O, cosa que és el mateix, les notaries estan habilitades per tramitar l’expedient matrimonial necessari per arribar al casament i no és obligatori passar pels comuns. Des del 18 de febrer, els cinc notaris del país poden oficiar casaments civils. Així ho estableix la llei de la persona i la família aprovada el juliol passat. Fins ara aquest tipus de cerimònia només la podien fer els cònsols majors o, per delegació, els menors o els consellers de comú.

A gust de consumidors. Notaris del país han confirmat que ja tenen peticions per oficiar aquestes cerimònies que, a Espanya, ja són una realitat des del 30 d’abril del 2021.

L’únic problema que els notaris consultats no volen dimensionar és que el Govern no ha fixat la tarifa que han de cobrar per aquest acte notarial. Això no és obstacle perquè aquests professionals acceptin la demanda per una tarifa ordinària, que voreja els 90 euros fins que l’executiu en decideixi l’import exacte. Difícilment es pot fer un paral·le- lisme amb les queixes del saig, que es van negar a fer desnonaments si no sabien els honoraris. Embargar i casar són en pols oposats.

Sí que s’han adonat els notaris que no hi ha l’hàbit de fer el casament a la notaria i es troben amb demandes insòlites, algunes fins i tot extravagants, com el fet que se’ls demana que es vesteixin d’una manera determinada. “A mi em van demanar que anés vestit al restaurant com en una pel·lícula de Torrente”, comenta en to jocós un notari.

Evidentment, la resposta va ser negativa. Un dels principals problemes és que moltes parelles demanen la presència dels notaris els caps de setmana o festius –quan normalment hi ha la celebració amb amics i familiars–, i aquí s’han de posar més seriosos i recordar que tenen uns horaris de treball i que els dissabtes i diumenges són jornades de descans laboral.

La celebració del casament és la mateixa que als comuns. Es necessiten dos testimonis, hi ha la lectura de dos articles de la llei, la manifestació del consentiment i la signatura.

Prèviament, cal tramitar l’expedient al registre civil. En alguns casos, els nuvis demanen al notari que facin un petit discurs per treure seriositat a l’acte i fer-lo una mica més sentimental. No ve d’aquí.

tracking