els resultats passen factura

Acció manté converses per tenir un ministeri

Pallarés admet que hi ha converses per entrar al Govern i descarta que ella repeteixi en la nova legislatura

Pallarés, a l'hotel Roc Blanc, amb el candidat de la Massana, Josep Fusté, la nit electoral.ACCIÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“El fet que s’estigui negociant un ministre d’Acció i el rol que tindrà Marc Magallon al grup de Demòcrates han estat les cireretes que ens han dut a abandonar la formació”. Així de clar va explicar ahir Guillem Forné, conseller de Cultura, Igualtat i Participació del comú i secretari general del partit, les baixes de militants i simpatitzants que ha anunciat el comitè local de la Massana en desacord per la política de “seguidisme” amb Demòcrates. Unes queixes que la presidenta del partit de centreesquerra va admetre, sense compartir, que han estat el detonant d’unes discrepàncies que s’arrosseguen des que es va anunciar el pacte amb DA després de quatre anys de govern de coalició.

La política massanenca va reconèixer que hi ha possibilitats “de tenir un ministre”, i va remarcar que ara la prioritat sobre la taula és determinar quin rol tindrà el conseller general per Acció, Marc Magallon, que va fer tàndem amb Trini Marín a Escaldes. El que sí que va afirmar rotundament és que ella no seurà al consell de ministres.

La realitat és que el partit queda molt afeblit a les portes d’unes eleccions comunals. Forné no va dubtar a admetre que el gran rival és Ciutadans Compromesos i va negar que sigui la força predominant: “Si se sumen els vots d’Acció i PS a les generals són més que els de CC”, va afirmar amb una argúcia matemàtica.

Pallarés va comentar que estava alertada d’aquestes renúncies que es van anunciar divendres a la nit. Dimarts va tenir lloc una reunió d’alta tensió on els escindits es van queixar del pacte amb DA i de les conseqüències que tindrà en el futur que els ciutadans no distingeixin Acció de DA. Forné va ser ahir contundent: “Magallon és més de DA que els mateixos de DA, podien haver fet una llista en solitari”.

Pallarés, en canvi, va defensar la coalició a Escaldes i va precisar que la negociació actualment està centrada en el rol del conseller escaldenc de manera que pugui tenir marge de maniobra i no estar sotmès a la disciplina de grup dels taronges quan Acció discrepi d’algunes de les actuacions de l’executiu “i que s’acceptin algunes propostes nostres”.

Les coses no han sortit com estaven programades, i ha fet més gran l’escletxa amb la facció massanenca. La previsió era obtenir un conseller nacional que se sumés a Magallon. Els Demòcrates haurien cedit un dels seus parlamentaris perquè el partit de Pallarés pogués tenir un grup parlamentari propi, i ambdues formacions es comprometien a mantenir la nova sintonia.

Els resultats han tirat per terra els càlculs i la secció massanenca està convençuda que Magallon quedarà absorbit per DA. Acció té convocada una assemblea dimecres vinent, i d’allà hauran de sortir les consignes de futur i les aspiracions a les comunals. Pallarés va assegurar que “Acció no es desfà, farem una reflexió i ha quedat ben clar que la dificultat és major si hi ha molts partits”, tot i que descarta la presència a la Massana.

Tant els uns com els altres refusen admetre que hi ha una divisió, “sinó que uns militants marxen”, van coincidir Pallarés i Forné. Els massanencs pensen plantar cara a les comunals, si bé és prematur saber si en forma de plataforma o com a partit. La líder d’Acció va admetre que “la gent no ens veu com un partit nou, és el peatge que hem pagat”. La clau ha estat en gran mesura la Massana, on Acció no se sent representada dins CC i considera que se’ls ignora. Forné recorda que van alertar que el conseller nacional era una quimera i que el compromís amb DA no es podria dur a terme, i avisa que una sola llista a la Massana per a les comunals és impensable.

tracking