rEPORTATGE

Hisenda apunta a la MotoGP

L’Agència Tributària espanyola vol que els pilots que viuen a Andorra tributin un 24% per tots aquells esdeveniments que se celebrin a l’Estat veí.

El pilot espanyol Àlex Rins.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Hisenda espanyola torna a tenir en el punt de mira els pilots de MotoGP. Segons publica El Economista, l’Agència Tributària prepara un nou model de tributació per a esportistes, artistes i streamers que resideixin fora d’Espanya, mitjançant el qual hauran de pagar més impostos quan actuïn al país del sud.

Una mesura que afectaria la gran majoria dels pilots espa­nyols de MotoGP, ja que gairebé tots viuen a Andorra per motius d’estalvi fiscal. Per a ells, Hisenda està preparant un nou sistema pel qual hauran de pagar un 24% del que ingressin per esdeveniments celebrats a Espanya.

Mentre que els pilots espanyols de Fórmula 1, Fernando Alonso i Carlos Sainz, i també els més populars de MotoGP, Marc Márquez i Álex Márquez, resideixen a Espanya, el que és comú entre la resta de pilots de motos és viure a Andorra per així no haver de pagar tants impostos a l’estat espanyol.

Així, Aleix Espargaró, Pol Espargaró, Joan Mir, Àlex Rins, Jorge Martín i Maverick Viñales resideixen a Andorra, i ara hauran de pagar més impostos a Espanya si es compleixen aquestes informacions. Concretament, Hisenda estaria planejant apujar fins al 24% la taxa per fer esdeveniments a Espanya.

MotoGP celebra tres Grans Premis a Espanya, els de Jerez, Barcelona i València, més alguns tests d’entrenaments. També caldrà sumar-hi els esdeveniments publicitaris que realitzin. Cal recordar que perquè el fisc no vulgui part del pastís d’un esportista no resident no pot passar a Espanya més de 183 dies l’any.

La reforma que prepara Hisenda elevarà fins al 24% el percentatge d’impostos que haurà de pagar un esportista que resideixi fora d’Espanya per una feina feta en aquell país. Però la xifra serà menor, del 19%, si l’esportista en qüestió resideix en un altre país de la Unió Europea, que no és el cas d’Andorra.

Els conflictes d’Hisenda amb els pilots de MotoGP no són una situació nova. En els últims temps Sito Pons o Jorge Lorenzo han obtingut victòries judicials contra el fisc espanyol, però tot i així l’Agència Tributària vol pressionar més els esportistes espa­nyols que visquin en països de baixa tributació com Andorra.

El mateix passarà amb els streamers i youtubers que declarin els esdeveniments que facin a Espanya. Aquests impostos s’aplicaran a través de la renda de no residents, que diu el següent: “Totes les rendes que es derivin directament o indirectament d’una actuació artística o esportiva han de ser qualificades de rendes artístiques o esportives i subjectes a l’impost en conseqüència.”

tracking