composició del nou govern

Espot pensa en Eva Descarrega per ocupar la cartera d'Afers Exteriors

El líder de DA insisteix a David Cerqueda perquè es faci càrrec del ministeri de Finances

Eva Descarrega al Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot continua movent fils per confeccionar el proper executiu. Sobre la taula ja té alguns noms clars, però li manquen encara pesos pesants, com el responsable de Finances o el d’Afers Exteriors. Per al darrer cas, Espot pensa en Eva Descarrega, actual ambaixadora a França i Mònaco i exministra de Funció Pública. En aquest cas, però, novament el ministeri no seria l’encarregat de capitanejar les negociacions amb la Unió Europea. L’acord d’associació quedaria en mans, tal com ja ha passat en aquesta darrera legislatura, d’una secretaria d’Estat que dependrà directament del cap de Govern i que lideraria Landry Riba, ja que té poc sentit a aquestes altures de les negociacions canviar la cara visible de les converses a Brussel·les.

Per ocupar-se d’una altra de les carteres de pes, el ministeri de Finances, el líder demòcrata pensa en David Cerqueda perquè assumeixi les funcions. Inicialment, Cerqueda hauria rebutjat la proposta, però Espot està insistint per convèncer-lo i a hores d’ara no hauria tancat la porta. Una altra opció per liderar la cartera és Cesar Marquina, que va prendre el relleu d’Eric Jover al capdavant del ministeri a començament del 2023. A hores d’ara, però, ni Exteriors ni Finances tenen candidats ferms.

Espot també segueix pendent de la resposta de Ladislau Baró, que té sobre la taula l’oferta d’assumir un nou ministeri de Relacions Institucionals que s’ocuparia de qüestions tan delicades com l’encaix de l’avortament. Al paquet s’hi inclou Justícia i Interior. Si Baró accepta el repte ho farà molt probablement acompanyat de Joan León, que repetiria de secretari d’Estat de Justícia i Interior. De moment, però, el polític lauredià encara no ha confirmat si accepta la proposta. Això obre d’altres dubtes, ja que en cas d’una resposta negativa, seria Ester Molné qui podria ocupar Justícia i Interior, i quedaria en l’aire la cartera de Relacions Institucionals. De no ser així, Molné s’ocuparia del ministeri d’Afers Socials. La massanenca és advocada de professió, ha exercit com a batlle i va ser secretària d’Estat d’Afers Socials, Justícia i Interior quan Espot era ministre.

De confirmar-se el lloc d’aquestes dues peces, el ministeri de Funció Pública seria per a Trini Marín, que ja va ocupar el càrrec en el darrer tram de la legislatura passada en substitució de Judith Pallarés. Marín va guanyar l’escó a la circumscripció territorial d’Escaldes i, per tant, el seu salt al Govern suposarà l’entrada al Consell del número 3 de la llista, Salomó Benchluch.

Els noms que en principi ja estan decidits són Conxita Marsol com a número 2 del Govern amb Presidència, Economia i Habitatge, Raül Ferré per a Ordenament Territorial, Jordi Torres repetint a Turisme i Telecomunicacions, Guillem Casal a Agricultura i Medi Ambient, i Mònica Bonell a Cultura i Esports. Queden encara en dubte Salut, on s’ha especulat amb Helena Mas, i Educació, en què fins ara ha sonat el nom de Gemma Riba.

Gallardo, cap de Govern

Espot i diversos ministres escollits a les eleccions van delegar ahir les seves funcions per poder jurar el càrrec de consellers generals. Així, fins que no es constitueixi el nou executiu Gallardo assumirà el càrrec de cap de Govern en funcions, Filloy assumirà la cartera de Turisme i Ubach el ministeri d’Administracions Públiques.

tracking