ix legislatura constitucional

Un síndic jove amb llarga trajectòria

Carles Enseñat serà nomenat avui síndic general amb 38 anys, el segon més jove de la història per pocs dies

Els síndics des dels seixanta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Enseñat serà nomenat avui setè síndic de l’era constitucional. Un camí que van obrir Josep Dallerès (1994-1997) i Francesc Areny Casal (1997-2005), que van continuar Joan Gabriel Estany (2005-2009), Vicenç Mateu (2011-2019) –després d’un segon període de Dallerès com a síndic entre el 2009 i el 2011– i que culmina Roser Suñé (2019-2023), la primera dona a ocupar el càrrec i la que cedirà el testimoni avui a Enseñat.

La trajectòria en seu parlamentària del que serà nomenat síndic, però, no comença avui. L’encampadà va aterrar al parlament el 2010 després de la dimissió d’Òscar Encuentra, que va permetre l’entrada de qui llavors era número quatre de la llista nacional d’Andorra pel Canvi. En aquell moment Enseñat tenia 25 anys. Tretze anys més tard, serà una de les principals autoritats del país amb només 38. Tanmateix, no serà el síndic general més jove. Aquest honor el manté Francesc Areny Casal, que va accedir al càrrec el 10 de març de 1997, als 37 anys, 8 mesos i 10 dies. Enseñat ho farà 181 dies més tard. El podi el completa Jordi Farràs Forné, que va ser síndic el 1992 poc abans de complir els 41 anys.

De fet, avui tampoc serà el primer cop que el taronja ocuparà un lloc a la Sindicatura, ja que en la legislatura del 2011, quan Vicenç Mateu era síndic, va ser un dels secretaris. Aquell any, igual que el 2015, va aconseguir l’acta de conseller gràcies a la victòria de DA a la parròquia d’Encamp. El 2019 i en les darreres eleccions ho va aconseguir per la via nacional. Durant els darrers quatre anys ha ocupat la presidència del grup parlamentari demòcrata, sent l’encarregat de defensar les principals carpetes durant els debats parlamentaris.

TRADICIÓ FAMILIAR

Ja en el tram final de la legislatura Enseñat es va postular com un dels possibles relleus, si bé en última instància va haver de fer front a les aspiracions de Conxita Marsol –que finalment anirà al Govern–. Cal recordar que el nou síndic general és fill de Maria Reig, consellera general i l’única dona de la comissió constituent. Mentre que el seu avi, Serafí Reig, també va ser conseller general. El germà d’aquest, Julià Reig, també va ser síndic general en dos períodes.

CINC GRUPS PARLAMENTARIS

En la sessió d’avui quedarà conformada la resta de la Sindicatura. La subsíndica serà Sandra Condina, mentre que les secretaries seran per a la demòcrata Carol Puig i per a la consellera de Concòrdia Maria Àngels Aché. També quedaran conformats (en el termini de cinc dies hàbils) els grups parlamentaris que, finalment, seran cinc, després que DA cedeixi un conseller a Ciutadans Compromesos. Així, a més del de DA –que estarà presidit per Jordi Jordana i en què s’integrarà l’únic conseller d’Acció, Marc Magallón– i el de Ciutadans Compromesos, encapçalat per Carles Naudi d’Areny-Plandolit, hi haurà el de Concòrdia, liderat per Cerni Escalé, el del PS, presidit per Judith Salazar, i el d’Andorra Endavant, en què Carine Montaner estarà al capdavant. Cal tenir en compte, però, que després dels salts en direcció a l’executiu, el liberal Víctor Pintos accedirà al Consell General, però es quedarà com a conseller no adscrit després que L’A i DA no assolissin un acord postelectoral.

Així, la sessió constitutiva comença aquest migdia (12.00 hores) i estarà presidida, inicialment, per Jordi Jordana –com el conseller de major edat de Canillo– i Pol Bartolomé –el conseller més jove–. Després de l’elecció del síndic, subsíndic i de les dues secretaries, els consellers prendran jurament del càrrec ja amb la vestimenta habitual d’aquestes ocasions per donar el tret de sortida a la legislatura.

NOVA LEGISLATURA

1. Inici de la sessió amb la mesa d’edat

La sessió constitutiva del Consell General arrencarà a les 12 hores amb la formalització de la mesa d’edat, la qual està formada pel conseller de més edat de Canillo i el conseller més jove. Enguany, el conseller canillenc serà Jordi Jordana, mentre que el més jove serà Pol Bartolomé.

2. Votació del síndic i subsíndic

Un cop es passa llista per ordre alfabètic a tots els consellers es presenten les candidatures a síndic i subsíndic, els quals són escollits mitjançant votació secreta al despatx del síndic general, després que els consellers creuin la sala dels Passos Perduts. De la votació han de sortir escollits Carles Enseñat i Sandra Codina.

3. Elecció dels secretaris de la sindicatura

Mitjançant el mateix procediment, els consellers escullen els dos secretaris de la Sindicatura, que enguany seran la demòcrata Carol Puig i la consellera de Concòrdia Maria Àngels Aché.

4. Vestimenta i jurament dels consellers

Un cop acabades les votacions, se suspèn la sessió perquè els consellers es vesteixin amb els abillaments tradicionals. A la represa, el nou síndic prendrà jurament a la subsíndica, als dos secretaris de la Sindicatura i a la resta dels consellers.

5. Fotografia i traspàs de les set claus

Després del discurs del nou síndic els consellers es realitzaran la fotografia tradicional a les escales exteriors de Casa de la Vall. A més, els exconsellers que tinguin en possessió una de les set claus les cediran als nous consellers.

tracking