'PARLEM-NE'

Espot formarà el Govern “sense quotes de partit ni peatges”

El cap de l’executiu en funcions afirma que elegirà les persones “més preparades i capacitades” per al nou gabinet ministerial

El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, ahir poc abans de l'inici del programa 'Parlem-ne'.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, va manifestar ahir que serà “implacable” a l’hora de confeccionar la composició del nou executiu, donant a entendre que estarà format per les persones més preparades “perquè els reptes del país són molt importants”. En una entrevista ahir al programa Parlem-ne, de Diari TV, Espot va expressar la voluntat de “defugir de quotes de partit” i “peatges” en la designació dels nous ministres, i va recordar que és el cap de Govern qui té atribuïda aquesta funció, “i més quan s’ha obtingut la majoria absoluta”. Espot va exposar que la seva voluntat és constituir “un Govern el més preparat i capacitat possible”, integrat “per les millors persones disponibles”.

Més enllà de la formació de l’executiu, competència sobretot del cap, Demòcrates se centra ara en l’elecció dels membres de Sindicatura, aspecte que es preveu tancar avui mateix en una reunió del grup amb aquesta finalitat. Els dos candidats a síndic general continuen sent Carles Enseñat i Conxita Marsol, que són les persones que han mostrat interès pel càrrec, tot i que Espot no va descartar que avui hi pugui haver algú més que també ho manifesti. “Els dos tenen aspectes que els capaciten”, va afirmar el cap de Govern en funcions, al temps que es va mostrar convençut “que acabarem decidint de manera consensuada”.

Espot no es va voler mullar gaire tampoc pel que fa a la persona que podria assumir la presidència del grup parlamentari, tot i que va indicar que hi ha entre quatre i sis persones “amb molt bons perfils” que ho podrien ser, “totes capacitades per a aquesta tasca tan important”. El que també està decidit és que Marc Magallón, membre d’Acció elegit conseller general en la candidatura territorial d’Escaldes-Engordany, formarà part del grup parlamentari demòcrata “amb les seves peculiaritats”, situació que, segons va dir, ja s’ha produït en altres legislatures. No és clar, però, com es resoldrà la relació amb l’altre soci electoral, Liberals, que aspira a tenir algun membre al Govern i que dos candidats suplents territorials (a Andorra la Vella i Ordino) puguin esdevenir consellers generals. I és que Espot va assenyalar que segons el pacte signat entre els dos partits això es produiria si els liberals haguessin assolit com a mínim un parlamentari en l’àmbit nacional, “i no ha estat així”.

Per aquesta raó, Espot va admetre que caldrà arribar a un “acord raonable”, que pot ser cedir un conseller a Liberals, però va deixar clar que és “inconcebible” que el grup demòcrata pugui quedar-se només amb 14 consellers, cosa que passaria si els dos suplents liberals passessin a ser parlamentaris. “La voluntat popular ha estat atorgar-nos la majoria absoluta”, va remarcar.

D’altra banda, Espot va explicar que serà l’actual ministre de Presidència, Economia i Empresa en funcions, Jordi Gallardo, qui el substituirà com a cap de Govern en funcions quan esdevingui conseller general amb la constitució de la nova cambra parlamentària el 26 d’abril i fins que juri com a nou líder de l’executiu, fet que es preveu entre l’11 i el 15 de maig.

Durant l’entrevista, el cap de Govern en funcions també va parlar dels resultats electorals del 2 d’abril passat. Així, va opinar que “és poc madur i responsable” criticar el sistema electoral, com han fet algunes formacions polítiques que reclamen una major proporcionalitat. Per a Espot, el sistema electoral andorrà és “plural i divers” i molt similar a l’existent en altres països de l’entorn europeu, raó per qual creu que cal ser “molt curós” quan es parla d’aquesta qüestió. En aquest sentit, va destacar que tots els partits de l’oposició tenen entre un 10% i un 15% menys de vots que Demòcrates, i per tant aquests estan “legitimats” per governar amb els vots que han obtingut. A més, Espot va contestar a aquells que consideren que les forces del canvi han guanyat que “donar una visió maniquea no és fer cap favor al sentir de la ciutadania” i que “la gent ha votat amb absoluta llibertat”. “Els que han passat a tenir un 20% dels vots com a mínim haurien de fer un exercici d’autocrítica”, va etzibar. I és que Espot es va mostrar especialment crític amb el Partit Socialdemòcrata (PS), del qual va dir que hauria de reflexionar “sobre si ha de donar un altre tarannà a l’oposició” que ha practicat els últims anys, i també amb Andorra Endavant, “una formació que ha quedat catalogada com a populista i demagògica” per posar en entredit el resultat electoral. “Anem derivant cap a debats simplistes i cridaners que s’estan vivint en altres països i el que fan és fer mal al sistema”, va afegir el cap de Govern en funcions. Contràriament, la voluntat dels demòcrates és treballar “amb la mà estesa a totes les formacions i centrat en les problemàtiques del país”. Tot i això, Espot va reconèixer que el resultat electoral “no és un aval a totes les polítiques” desenvolupades els darrers quatre anys. “Hi ha coses que no hem fet prou bé i altres en què no ho hem fet tot”, va manifestar, tot admetent que hi ha “cert malestar i incomprensió” del projecte de Grifols.

L'ACORD AMB LA UE, AL MÉS AVIAT POSSIBLE

“No és obligatori tancar el segon semestre d’aquest any l’acord d’associació amb la Unió Europea.” El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, va admetre així la possibilitat que la negociació vagi més enllà d’aquest termini si s’espera obtenir un millor resultat, tot i que va deixar clar que “no s’ha d’allargar per allargar” converses. Espot va fer autocrítica amb relació a aquest tema i va afirmar que el nou Govern ho haurà de fer millor en comunicació i pedagogia per explicar l’acord a la ciutadania.

tracking