dades del 2022

Mig miler de denúncies per frau amb targetes a l'estranger

Els moviments il·legals van sumar 4.038 i un perjudici total de prop de 271.000 euros

La xifra de denúncies de perjudicats pel frau amb targetes s'ha incrementat un 54%.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia va rebre l’any passat 491 denúncies per moviments fraudulents de targetes bancàries andorranes que s’havien produït a l’estranger. El total de moviments il·legals posats en coneixement del cos d’ordre per part dels titulars de les targetes va ascendir a 4.038 i el perjudici total d’aquestes despeses va pujar a 270.902 euros. L’augment de denúncies respecte al 2021 és notable, la policia en va rebre un 54% més amb “un lleu augment en els moviments i el decrement del perjudici total”, segons indica la policia en la seva memòria anual. Vol dir que, de mitjana, cada denunciant va reclamar per menys moviments irregulars. El cos d’ordre atribueix aquesta particula­ritat al fet que els usuaris “són cada vegada més conscients de l’existència d’aquest tipus de delicte, situació que els fa estar més pendents de moviments fraudulents i els denuncien amb més celeritat, evitant un perjudici més elevat”. La policia quantifica l’efecte d’aquesta major cura de la població en relació amb les despeses de les targetes de crèdit en uns 180.000 euros de perjudici que s’han evitat.

Estupefaents

La memòria del cos de l’any passat també quantifica els comisos de droga i de tabac fruit de les operacions per delictes contra la salut pública i de contraban. Les incautacions d’estupefaents van experimentar un increment del 41% i el cos d’ordre en destaca l’augment de les de droga tòxica (que no és cànnabis i derivats), que va ser del 170%. En concret, es van decomissar 9.423,82 grams de cànnabis i derivats (prop de 5.000 dels quals en detencions a les dues fronteres) i 311,69 de droga tòxica. En aquest cas, 173,20 van ser interceptats als punts duaners (amb molta més preponderància de l’hispanoandorrà, que també té més trànsit) i 138,49 a l’interior del país. El cos d’ordre va destacar el fruit d’operacions com les batejades Flat i Filtre que van implicar el comís de prop de 4.000 grams de marihuana i 56,5 grams i 77 pastilles de droga tòxica. La primera va permetre desmantellar una plantació de marihuana que un resident de 32 anys havia instal·lat en un pis d’Escaldes. A la segona, la policia va actuar contra un punt de venda de droga a la capital.

Quant a la lluita contra el tràfic il·lícit de tabac, es van decomissar 56.068 paquets, que van ser un 58% més que l’any anterior. La policia destaca que les xifres posen en evidència “l’augment dels esforços per combatre el contraban de tabac al Principat”. La memòria del cos desglossa que 44.350 es van incautar en intervencions per infraccions penals i 11.718 en infraccions de tipus administratiu, que són objecte de sanció de tipus econòmic. El cos d’ordre apunta com a operació destacada la Llobarro.

tracking