Successos

Botí rècord de 342 grams de cocaïna a l'operació del Pas

La policia qualifica la quantitat de la droga requisada com una de les principals actuacions dels darrers anys al país

Material requisat als quatre detinguts del Pas de la Casa.POLICIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cocaïna d’una gran puresa i de gran valor. D’aquesta manera es refereix la policia al decomís de diversos tipus d’estupefaents que van ser comissats dilluns al matí en una espectacular operació que ha estat batejada amb el nom de Big Bang al Pas de la Casa. Dilluns ja tot apuntava que es tractava d’una de les actuacions importants dels darrers anys, i així ho va confirmar ahir la policia en un comunicat: “Els registres han permès confiscar un total de 342 grams de cocaïna, tant en roca com en dosis preparades per a la venda, 26 grams de metamfetamina, 342 grams d’haixix, 70 grams de marihuana i alguna petita quantitat d’èxtasi. A més, s’han trobat més de 17.600 euros en efectiu, una màquina per comptar bitllets, cinc bàscules de precisió i estris destinats al tràfic d’estupefaents.”

De cap manera peccata minu­ta. Per sobre de l’operació Nord del 2018, també al Pas, que va suposar un rècord en decomís.

La policia no va informar ahir del preu de la cocaïna al mercat, però sí que és “molt elevat”. L’actuació es va fer per ordre judicial i el desplegament va ser de pel·lícula: hi van participar una vintena d’efectius adscrits a l’àrea de policia judicial amb el suport dels guies canins que, des de primera hora de dilluns, van escorcollar diversos domicilis i locals de la localitat encampadana.

A banda de la droga que s’ha evitat que arribi als consumidors, hi ha quatre detinguts. La policia tenia ordre d’arrestar cinc persones, però la cinquena no va ser localitzada. Es tracta de tres homes de 33, 38 i 50 anys, i una dona de 46, tots quatre residents al país.

En el comunicat el cos admet que l’actuació de dilluns arriba després d’una investigació del grup de delictes contra la salut pública arran de dues detencions anteriors vinculades amb la venda de petites quantitats de cocaïna. Un dels darrers incidents que es recorden va ser una baralla que va tenir lloc el febrer passat en què va ser detingut un home per tràfic de drogues.

Familiars d’aquesta persona van contactar ahir amb el Diari per aclarir que en cap cas ha estat ell qui va facilitar informació als investigadors sobre la trama desmantellada. Ho van negar i van assegurar que en el dossier del batlle instructor no es diu res d’aquesta col·laboració.

Tanmateix, la policia deixa clar que gràcies a dues detencions del grup de delictes contra la salut pública arran de dues detencions anteriors vinculades amb la venda de “petites quantitats de cocaïna” s’ha pogut avançar en la investigació fins a la detenció de les quatre persones, a més que no es descarta que en els propers dies pugui haver-hi més detencions.

Amb aquesta operació la policia dona per desarticulats diversos punts de venda dedicats al tràfic de droga al Pas de la Casa, localitat amb gran quantitat de turistes durant l’hivern, quan s’intensifica el consum i la venda d’estupefaents.

Com recorda el comunicat, només l’operació Nord se li apropa pel que fa a la quantitat de cocaïna requisada. Cal recular al 2018, i el cap de la trama, El Valenciano, va ser condemnat pel Tribunal de Corts a vuit anys de presó i 100.000 euros de multa. Al jove andorrà que va fer de correu portant la droga el tribunal li va imposar 25 mesos de presó, exactament el mateix temps que havia estat a la Comella internat de manera preventiva.

'EL VALENCIANO', CAP D'UNA XARXA TAMBÉ OPERATIVA A LA LOCALITAT

Un control rutinari a la frontera del riu Runer va derivar en la primera entrega controlada de droga al país, que va fer caure una xarxa de traficants de cocaïna, gràcies al qual, la policia va fer l’operació Nord, la segona en importància, en què es van comissar 228 grams de cocaïna. Quan el van enxampar la tarda del 3 de maig del 2018 amb 228 grams de cocaïna, 51 grams de marihuana, 18,7 grams de metamfetamina, 17 grams d’èxtasi, 7,2 grams d’heroïna i cinc dosis de LSD, “espontàniament” es va oferir a col·laborar amb la policia per desarticular una xarxa de narcotraficants que operava principalment al Pas de la Casa. El Valenciano, l’individu que feia dues setmanes havia acudit a la seva llar per amenaçar-lo de mort en no haver-li pagat un deute de 500 euros relacionat amb el tràfic de substàncies estupefaents, el va obligar a portar la mercaderia amagada dins del bus de la Seu a Andorra. El cap de la xarxa va fugir de la Comella aprofitant que la Batllia li havia concedit un permís per viatjar fins a Espanya i fer-se unes proves mèdiques, ja que tenia diagnosticat un càncer.

tracking