justícia

Estrasburg rebutja que un arrest per alcoholèmia vulneri drets

L’advocat Antoni Riestra va portar al tribunal europeu la seva detenció

El Tribunal Europeu dels Drets Humans.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Europeu de Drets de l’Home d’Estrasburg ha rebutjat la demanda formulada per l’advocat Antoni Riestra contra l’Estat andorrà, que hi va recórrer denunciant que havia estat víctima d’una vulneració de drets en ser detingut per donar positiu en un control d’alcoholèmia. El tribunal manifesta, en una resolució que es va fer pública ahir, que els arguments que exposa el demandant no revelen cap aparença “de violació dels drets i llibertats” recollits al Conveni de protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals.

Riestra, representat per ell mateix com a advocat, havia recorregut a Estrasburg el 2 de març del 2021. El lletrat al·legava que “la detenció administrativa prorrogada durant diverses hores no va ser legal, necessària ni proporcionada”, i que ell havia acceptat els fets després del control i, per tant, no havia estat necessària cap altra mesura d’investigació per aclarir-los.

El Govern va al·legar que la detenció tenia una base legal i que els fets “només es podien aclarir una vegada dissipats els efectes de l’alcohol sobre el demandant”. La representant de l’Estat andorrà assegurava que llavors estaria en condicions de declarar en plena possessió de les seves facultats volitives i intel·lectuals i, per tant, “la detenció continuada del demandant va ser justificada, necessària i proporcionada”. La representant d’Andorra recalca, a més, que la detenció impugnada per Riestra tenia com a objecte “garantir la seguretat del sol·licitant així com de tercers que transitaven per la via pública”.

Riestra va ser detingut per la policia a les 3.12 hores del 8 de març del 2020 després de donar una taxa de 0,87 grams. Segons recull la decisió judicial, Riestra va ser portar a declarar a les 4.50 hores de la matinada davant el batlle de guàrdia perquè havia sol·licitat un procediment d’habeas corpus i a les sis del matí va ser retornat a les dependències de la policia fins que va ser posat en llibertat a les 11.05 hores.

La motivació de l’habeas corpus era que una vegada reconeguts els fets que motivaven l’arrest “qualsevol detenció continuada era il·legal”. El batlle de guàrdia va rebutjar la petició a les 5.35 hores al·legant que la detenció estava “justificada” pel Codi de procediment penal, que fixa que la policia ha de detenir “tothom que sospiti que havia participat en la comissió d’un delicte”, i també a l’empara de la Llei transitòria de procediments judicials. El lletrat va apel·lar contra aquesta decisió assenyalant que no impugnava l’internament inicial, sinó la continuació.

El Tribunal de Corts va ratificar el 13 de març del 2020 la decisió del batlle, i Riestra va portar el cas al Superior, que no va admetre el recurs el 18 de maig del mateix any. L’advocat va continuar el litigi amb la presentació d’un recurs d’empara al Constitucional argumentant que el protocol de la policia podria ser considerat contrari a la Carta Magna, i l’Alt Tribunal es va pronunciar el 13 de juliol del 2020 per no admetre el recurs. Estrasburg ha acabat avalant les decisions de la justícia andorrana.

tracking