Judici cas Gao Ping

Anglada es nega a ajornar el judici de BPA i dona pas als testimonis

Les dues processades que queden per interrogar estan de baixa i el Tribunal de Corts opta per avançar les testificals

Un moment de la vista del 'cas Gao Ping' a la sala magna de la seu de la Justícia.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala magna de la seu de la Justícia va acollir ahir la represa del judici per la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA), la coneguda com a cas Gao Ping, suspesa per les vacances de Nadal i les baixes d’un magistrat, primer, i de la processada que estava declarant abans de l’aturada el 20 de desembre passat, l’exgestora de l’entitat Amaya de Santiago, després. Estava previst que De Santiago continués ahir la seva declaració, però un problema de salut i la baixa mèdica fins al 14 d’abril ho van impedir. Aquest fet va provocar un canvi en el desenvolupament del judici després que els magistrats del Tribunal de Corts decidissin donar pas als testimonis malgrat que queden dues processades per declarar: De Santiago i Anna Maria Bermejo, qui també està de baixa.

La decisió dels magistrats del Tribunal de Corts, que no està prevista en el Codi de procediment penal, que en l’article 141 indica que “després de l’interrogatori de l’encausat i dels perjudicats, s’ha de procedir a la declaració dels testimonis”, es justifica, segons el president de la sala, Enric Anglada, perquè l’estat de salut de la processada que hi estava declarant “no té una previsió de curació determinada en el temps i no es pot tenir el judici suspès sine die”.

El magistrat havia començat la represa del judici explicant que l’informe mèdic de l’exgestora de Banca Privada d’Andorra evidenciava que De Santiago no tenia plenes capacitats per seguir declarant davant del tribunal almenys en els propers 25 dies i que a aquest fet s’afegia la baixa de Bermejo, que tampoc podria testificar. És per això que el tribunal deixava en suspens la declaració de les dues processades “perquè ho puguin fer amb totes les garanties processals”. Per Anglada, “el dret de la defensa és bàsic” i cap de les dues està en condicions de fer-ho.

Protesta de les defenses

La decisió del Tribunal de Corts no va agradar a alguns dels advocats defensors. El lletrat Jesús Jiménez, advocat de l’exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel, va elevar la seva protesta per començar amb els testimonis abans d’acabar les declaracions que falten, un fet que, segons ell, vulnerava l’article 141 del Codi de procediment penal. “És cert que al Codi de procediment penal no està previst això”, va respondre Anglada, que va afegir que “estem en una situació diferent. El desconeixement absolut de quant de temps poden estar de baixa les acusades ens ha obligat a prendre decisions”.

Un parell d’advocats més es van afegir a la protesta de Jiménez, fet que va provocar que el president de la sala insistís que “estem en una situació d’anormalitat, inusual i el tribunal no prendrà la decisió de prendre declaració a una persona que no pot declarar”.

L’advocada de De Santiago, Anna Solé, va explicar que la màxima voluntat de la seva clienta era declarar, que no ho pot fer en aquest moment, però que està treballant per poder continuar-se explicant.

El fiscal general, Alfons Alberca, va donar suport a les pretensions dels magistrats, mentre que l’advocat del Govern, Manuel Pujadas, va demanar que se suspengués el judici fins a la data en què De Santiago té la baixa laboral, el 14 d’abril.

Els magistrats van prendre la decisió en aquell moment d’aturar la vista per decidir si continuava el judici donant pas a les declaracions dels testimonis, si el suspenien fins al 14 d’abril o fins que alguna de les dues processades tingués l’alta mèdica. Una aturada per deliberar que es va allargar poc més d’una hora i que va cloure amb la decisió de la sala que jutja el cas Gao Ping de seguir el judici amb les declaracions dels testimonis.

El tribunal estima “oportú i necessari la represa del judici”, va indicar Anglada un cop acabada la deliberació, i va insistir en el fet que ens trobàvem “en una situació nova, diferent i sobrevinguda”. I va afegir que “no hi ha lloc per a la suspensió indefinida ni temporal”.

La jornada d’ahir va servir per aclarir quines proves són necessàries i quines no. També es va procedir a llegir i sentir declaracions de dos implicats que han mort els últims anys.

CLAUS

1 Represa del judici després de tres mesos

El judici de la causa primera del cas BPA es va reprendre ahir després de tres mesos d’aturada per les festes de Nadal i les baixes mèdiques d’un magistrat i una processada.

2 Baixa mèdica d’una de les processades

La processada que estava declarant abans de l’aturada del judici es troba de baixa almenys fins al 14 d’abril.

3 Els testimonis, per davant dels acusats

El tribunal ha decidit donar pas als testimonis mentre hi ha dues processades amb la baixa mèdica.

tracking