drets humans

Andorra es troba entre els països del món amb més llibertat

Suma 93 punts de 100 en el llistat de Freedom House

La façana del Consell General.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Principat és un dels països del món on hi ha més llibertat segons el llistat que elabora cada any Freedom House. Es tracta de l’organització nord-americana més antiga dedicada al suport i a la defensa de la democràcia a tot el món. Es va establir formalment a Nova York el 1941 per promoure la participació nord-americana en la Segona Guerra Mundial i la lluita contra el feixisme. Andorra suma 93 punts de 100 en el llistat que valora, d’una banda, els drets polítics i, de l’altra, les llibertats civils. En el primer dels apartats, el Principat aconsegueix 38 de 40 punts i en el segon en suma 55 de 60.

Freedom House diu, sobre Andorra, que el considera un país lliure, que el país té un sistema de govern parlamentari i celebra regularment eleccions lliures i justes. En general, s’hi respecten els drets polítics i les llibertats civils. Tanmateix, el país té uns criteris de naturalització estrictes i més del 50% de la població és formada per no ciutadans que no tenen dret a vot. Entre altres preocupacions pendents, l’avortament hi continua totalment prohibit i hi ha una notable bretxa salarial entre els homes i les dones. Les petites comunitats musulmanes i jueves no hi tenen cementiris dedicats, i el país no té cap mesquita reconeguda.

Els països que encapçalen la llista de Freedom House amb la totalitat dels 100 punts són Suècia, Finlàndia i Noruega. Els segueixen, amb 99 punts, Nova Zelanda i amb 98 el Canadà. Irlanda, San Marino, Luxemburg, Holanda i Dinamarca en tenen 97. Quant als països veïns, Espanya en suma 90 i França 89. Tots dos països són considerats lliures per Freedom House.

tracking